Prosty i szybki obiad? - Kurczak po koreańsku. To połączenie przypraw i smak umami zadowoli każde podniebienie. Do przygotowania kurczaka po koreańsku lepiej użyć mięsa z udek kurczaka, ponieważ jest bardziej soczyste i delikatne, niż filet. Podać można go z ryżem lub makaronem ryżowym i warzywami.
Polecam również inne pyszne potrawy z kurczakiem
- Pilaw z kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Lawasz z kurczakiem i warzywami
- Pieczony kurczak z jabłkami
- Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
- Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
- Pieczony maślany kurczak z warzywami
- Pilaw z kurczakiem
- Pollo della nonna - kurczak babci
Kurczak po koreańsku
Składniki:
500g mięsa z uda kurczaka (bez skóry)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
kawałek imbiru (ok 1 cm)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
sos:
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
8 łyżek wody
4 łyżki oleju
dodatkowo: sezam (podprażony na suchej patelni), pęczek szczypiorku, kawałek pora
Mięso oczyścić z błon, pokroić w paski (1cm) lub kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, odstawić na pół godziny.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir i papryczkę (bez nasion) drobno pokroić. Łodygi selera pokroić w kawałki ok 0,5cm.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć mięso, smażyć kilka minut z każdej strony. Dodać seler, czosnek, imbir oraz papryczkę. Zmniejszyć ogień, przykryć, a tym czasie przygotować sos.
Składniki sosu wymieszać. Wlać na patelnię, zagotować i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, cienkimi krążkami pora i sezamem. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
Koreańskiej kuchni nie próbowałam. Potrawa wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. Warto spróbować czegoś nowego
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na pyszne danie! Chętnie wypróbuję w połączeniu z ryżem.
OdpowiedzUsuńTwój blog zawsze jest pełen ciekawych i prostych przepisów! 🌟
OdpowiedzUsuń