poniedziałek, 27 marca 2023

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku


Kurczak po koreańsku

 

Prosty i szybki obiad? - Kurczak po koreańsku. To połączenie przypraw i smak umami zadowoli każde podniebienie. Do przygotowania kurczaka po koreańsku lepiej użyć mięsa z udek kurczaka, ponieważ jest bardziej soczyste i delikatne, niż filet. Podać można go z ryżem lub makaronem ryżowym i warzywami. 

Polecam również inne pyszne potrawy z kurczakiem 

Kurczak po koreańsku

Składniki:

500g mięsa z uda kurczaka (bez skóry)

4 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka soli

pieprz

kawałek imbiru (ok 1 cm)

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili

2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)

sos:

6 łyżek sosu sojowego

2 łyżki miodu

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

8 łyżek wody

4 łyżki oleju

dodatkowo: sezam (podprażony na suchej patelni), pęczek szczypiorku, kawałek pora 

Mięso oczyścić z błon, pokroić w paski (1cm) lub kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, odstawić na pół godziny.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir i papryczkę (bez nasion) drobno pokroić. Łodygi selera pokroić w kawałki ok 0,5cm.

Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć mięso, smażyć kilka minut z każdej strony. Dodać seler, czosnek, imbir oraz papryczkę. Zmniejszyć ogień, przykryć, a tym czasie przygotować sos.

Składniki sosu wymieszać. Wlać na patelnię, zagotować i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, cienkimi krążkami pora i sezamem. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Kurczak po koreańsku

4 komentarze:

  1. Koreańskiej kuchni nie próbowałam. Potrawa wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda. Warto spróbować czegoś nowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis na pyszne danie! Chętnie wypróbuję w połączeniu z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój blog zawsze jest pełen ciekawych i prostych przepisów! 🌟

    OdpowiedzUsuń

Drukuj