wtorek, 7 marca 2023

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
 

Ten zapach jest niezapomniany, jedyny i rozpoznawalny. Chleb! Kiedyś częściej piekłam chleby żytnie, później była dłuższa przerwa, następnie pszenne typu tartin, a teraz znów wracam do żytnich. 

Jest niewymagający, taki prosty, bez składania i rozciągania ciasta, wyrasta sobie spokojnie w formie. Ważne, by tylko nie przerósł, bo podczas pieczenia opadnie. Ot, cała filozofia;) Na moim profilu na ig pokazuję na filmie, jak go zrobić. 

Polecam również inne przepisy na domowy chleb:

 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:
zaczyn:

  • 20g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego wcześniej przynajmniej dwukrotnie
  • 70ml letniej wody
  • 70g mąki żytniej typ 720

Wymieszać zakwas z wodą i mąką, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok 24-26stC) do wyrośnięcia na ok 5-7h.

ciasto:

  • cały zaczyn
  • 250g mąki żytniej typ 720
  • 150g mąki pszennej chlebowej typ 750 (można też 650)
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 350ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek słonecznika 
  • czarnuszka lub kminek
  • olej do posmarowania formy
  • otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy


Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać, wsypać mąkę, wymieszać do połączenia, odstawić na ok 20 minut.  Dodać sól, miód i łyżkę wody, mikserem (nasadka hak) wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wsypać słonecznik i czarnuszkę, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (najlepiej kwasoodporna keksówka 30cm albo forma 12x25cm), wyrównać wierzch, posmarować, posypać mąką pełnoziarnistą lub pestkami słonecznika, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej).


Piekarnik nagrzać do 230stC. Gdy ciasto podwoi objętość, a na powierzchni zaczną się pojawiać dziurki i rozstępy, wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!



Chleb pszenno-żytni na zakwasie

4 komentarze:

  1. Taki chleb z miłą checią zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach chleba na zakwasie, jest tak charakterystyczny i wyjątkowy. Chleby żytnie są moimi ulubionymi. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj