Ten zapach jest niezapomniany, jedyny i rozpoznawalny. Chleb! Kiedyś częściej piekłam chleby żytnie, później była dłuższa przerwa, następnie pszenne typu tartin, a teraz znów wracam do żytnich.
Jest niewymagający, taki prosty, bez składania i rozciągania ciasta, wyrasta sobie spokojnie w formie. Ważne, by tylko nie przerósł, bo podczas pieczenia opadnie. Ot, cała filozofia;) Na moim profilu na ig pokazuję na filmie, jak go zrobić.
- Zakwas na chleb - krok po kroku
- Chleb typu tartin
- Chleb żytni na zakwasie
- Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie
- Chleb mieszany (na zakwasie)
- Chleb żytni z orzechami i żurawiną
- Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym
- Razowiec z czarnuszką
- Dyniowy chleb tostowy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki:
zaczyn:
-
20g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego wcześniej przynajmniej dwukrotnie
- 70ml letniej wody
- 70g mąki żytniej typ 720
Wymieszać zakwas z wodą i mąką, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok 24-26stC) do wyrośnięcia na ok 5-7h.
ciasto:
- cały zaczyn
- 250g mąki żytniej typ 720
- 150g mąki pszennej chlebowej typ 750 (można też 650)
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 350ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- garść pestek słonecznika
- czarnuszka lub kminek
- olej do posmarowania formy
- otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy
Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać, wsypać mąkę, wymieszać do połączenia, odstawić na ok 20 minut. Dodać sól, miód i łyżkę wody, mikserem (nasadka hak) wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wsypać słonecznik i czarnuszkę, przełożyć do natłuszczonej i
wysypanej mąką lub otrębami foremki (najlepiej kwasoodporna keksówka 30cm albo forma 12x25cm), wyrównać wierzch,
posmarować, posypać mąką pełnoziarnistą lub pestkami słonecznika, przykryć i odstawić do
wyrastania (ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej).
Piekarnik nagrzać do 230stC.
Gdy ciasto podwoi objętość, a na powierzchni zaczną się pojawiać dziurki i rozstępy, wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńTaki chleb z miłą checią zjadłabym.
OdpowiedzUsuńChlebek na zakwasie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapach chleba na zakwasie, jest tak charakterystyczny i wyjątkowy. Chleby żytnie są moimi ulubionymi. :)
OdpowiedzUsuń