Czekolada uszczęśliwia!
Od lat szukałam przepisu na fondant, czyli lava cake, który spełniłby moje wymagania i był łatwy do przygotowania w domu. Metodą prób i błędów (swoich), modyfikacji i analizy opracowałam przepis na fondanty, które spełniły moje wymagania - zmniejszona ilość cukru i płynne wnętrze!
Oprócz samego przepisu ważna jest także temperatura pieczenia. Każdy piekarnik jest inny! W jednym wystarczy 8 minut, a inny potrzebuje 12 czy nawet 15. Ale to kwestia najwyżej dwóch prób:) Fondanty można upiec w specjalnych kokilkach albo formie na muffiny (choć trudniej jest z niej wyjmować je pojedynczo).
Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
- Brownie z bakaliami
- Lava cake, czyli czekoladowy fondant
- Bajaderki w czekoladzie
- Ciasto cukiniowo-czekoladowe
- Tort czekoladowo-miętowy
- Fasolowe brownie
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Bananowo-czekoladowe muffinki
- Orzechowo-kakaowe muffinki
Czekoladowy fondant
Składniki na 2-3 sztuki:
- 70g czekolady 70%
- 40g masła
- 25g brązowego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 małe jajka (lub 1 bardzo duże i 1 żółtko) w temp. pokojowej
- 25g mąki
- szczypta soli
- ew. łyżka mleka
- masło i kakao do posmarowania i oprószenia foremek
Piekarnik nagrzać do 200stC (góra-dół).
Czekoladę posiekać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić, żeby była lekko ciepła. Dodać cukier, esencję, sól i jajko, wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli masa będzie za gęsta, dodać łyżkę mleka.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Wyłożyć w nie ciasto zostawiając ok 0,5cm od góry.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7-12 minut w temp 200stC. Po 7 minutach sprawdzić, czy fondanty są gotowe: ciasto powinno być ścięte u góry, ale płynne w środku.
Upieczone fondanty wyłożyć na talerze. podawać np. z gałką lodów, bitą śmietaną, owocami. Podawać od razu.
Smacznego!
Wow, uwielbiam czekoladowe fondanty i Twój przepis wydaje się idealny! Nie zawsze jednak udaje mi się uzyskać płynne wnętrze.
OdpowiedzUsuń