Pasta z wędzonej makreli jest świetnym pomysłem na kolację, ale sprawdzi się również jako przekąska na imprezach. Może być również traktowana jako sałatka;)
Przygotowałam ją z dodatkiem czerwonego pieprzu - pycha!
Polecam również inne pasty kanapkowe
Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna
Pasta z wędzonej makreli z pieprzem
Składniki:
- 1 wędzona makrela (ok 300g)
- 2 kiszone ogórki
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- czerwony pieprz do smaku
- natka pietruszki lub szczypiorek
Makrelę obrać dokładnie z ości, rozdrobić widelcem.
Ogórki pokroić w drobną kostkę, odcisnąć. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Doprawić do smaku czerwonym pieprzem, dodać majonez i
wymieszać. Posypać posiekana natką pietruszki lu szczypiorkiem.
Smacznego:)
Robię taką dokładnie - smakuje wybornie, pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną pastę i lubię. Chętnie spróbuję też powyższą wersję. :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita pasta do pieczywa. Z makreli bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadlam takiej pasty. Czuję chęć na taką kanapkę
OdpowiedzUsuńNie przepadałam do tej pory za wędzoną makrelą, ale w formie pasty i z dodatkiem czerwonego pieprzu, brzmi to bardzo interesująco. Z pewnością spróbuję.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, zwłaszcza z dodatkiem czerwonego pieprzu. Wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń