piątek, 9 grudnia 2022

Śledzie gajowego (z grzybami)

 

Śledzie gajowego (z grzybami)


W grudniu apetyt na śledzie wzrasta stopniowo, osiągając swój szczyt w okolicach Świąt. Mam kilka sprawdzonych i lubianych przez nas przepisów, a ten na śledzie z grzybami jest na szczycie listy. Do przygotowania śledzi gajowego wykorzystuję mrożone grzyby, przeważnie borowiki. Można przygotować je również z suszonymi, jednak smak będzie inny. Jeśli chcecie przygotować takie śledzie w sezonie grzybowym - polecam użyć świeżych grzybów.

 

Śledzie gajowego (z grzybami)

Składniki:

  • 4 filety śledziowe solone (a'la matias)
  • 200g mrożonych borowików
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku  
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 0,5 łyżeczki majeranku 
  • kilka listków rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • liść laurowy
  • sól do smaku (ok 1 płaska łyżeczka) 
  • pieprz świeżo mielony

Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w skośne kawałki.

Grzyby rozmrozić, pokroić w plasterki. Świeże grzyby oczyścić z piasku, pokroić w plasterki.

Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Czosnek posiekać. 

Jałowiec i ziele zmiażdżyć w moździerzu. 

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć mieszając, aż sok z grzybów trochę odparuje (nie muszą być całkiem suche). Dodać czosnek, koncentrat, przyprawy, przesmażyć razem. Wlać wodę, ocet i miód, dusić ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. 

W słoiku układać warstwami śledzie i sos grzybowy. Zakręcić i odstawić na 24h do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 

Smacznego!
 

Śledzie gajowego (z grzybami)

13 komentarzy:

  1. Ekstra. Jeszcze nie słyszałam o takich śledziach

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie i borowiki to dla mnie nowe połączenie, dość ciekawe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała mamie podpowiedzieć. Osobiście nigdy takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy marynowane borowiki też się sprawdzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z marynowanymi zupełnie inaczej smakują. Tu polecam użyć świeżych lub mrożonych.

      Usuń
  5. Pani Joanno jestem pod wrażeniem , takich przepisów dawno nie czytałam ! Skorzystam z nich na nadchodzące Święta , pozdrawiam l

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wypróbuję, bo mam mrożone borowiki. Dziękuję za sprawdzony przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie! Jestem ciekawa, czy posmakują tak bardzo, jak nam:)

      Usuń
  7. Raczej nie spróbuję, ale dziękuję za przepis a także za piękne zdjęcia - mimo że nie jestem głodny to poczułem że mógłbym coś przekąsić ;-) Pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moje zdjęcia wywołują taką reakcję;)) Może kiedyś uda się spróbować takich takich śledzi. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. A co zrobiċ z tą 1/2 szklanki wody,no bo chyba nie moczyċ w niej śledzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podlać podczas duszenia cebulki z grzybami. Dziękuje za czujność, już dopisałam;)

      Usuń

Drukuj