Słodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym sprawdzą się jako przekąska do kawy albo słodki dodatek do prezentów na święta:)
Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka
- Twarogowe rogaliki z powidłami
- Rogaliki twarogowe z różą
- Rogaliki z pomarańczą
- Rogaliki karmelowo-kawowe
- Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka)
- Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem
- Kruche nadziewane rogaliki
Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym
Składniki (na 16 sztuk):
- 170g twarogu półtłustego
- 80g masła
- 160g maki (1 szklanka)
- nadzienie:
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 0,5 szklanki mielonych orzechów
Składniki na ciasto zagnieść, uformować kule i odstawić na 30 minut.
Składniki nadzienia wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 kawałki. Podsypując stolnicę mąką każdy kawałek ciasta rozwałkować na krąg 22cm, pokroić na 8 segmentów. Na każdym trójkącie wyłożyć nadzienie, zwinąć rogaliki.
Ciasto podzielić na 2 kawałki. Podsypując stolnicę mąką każdy kawałek ciasta rozwałkować na krąg 22cm, pokroić na 8 segmentów. Na każdym trójkącie wyłożyć nadzienie, zwinąć rogaliki.
Przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp 180stC.
Upieczone rogalik ostudzić.
Smacznego!
Nie wiedziałam jeszcze takich. Będzie trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńOrzechowo-czekoladowe nadzienie to coś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię z samą czekoladą, ale z orzechami też pychota. Zrobię następnym razem.
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego. Pysznie się zapowiadają
OdpowiedzUsuńFajny przepis, nie robiłam jeszcze twarogowych ciastek. ;)
OdpowiedzUsuń