piątek, 25 listopada 2022

Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

 

Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Słodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym sprawdzą się jako przekąska do kawy albo słodki dodatek do prezentów na święta:) 

Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka

Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Składniki (na 16 sztuk):

  • 170g twarogu półtłustego
  • 80g masła
  • 160g maki (1 szklanka)
  • nadzienie:
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów 

Składniki na ciasto zagnieść, uformować kule i odstawić na 30 minut.
Składniki nadzienia wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 kawałki. Podsypując stolnicę mąką każdy kawałek ciasta rozwałkować na krąg 22cm, pokroić na 8 segmentów. Na każdym trójkącie wyłożyć nadzienie, zwinąć rogaliki.
Przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp 180stC. 
Upieczone rogalik ostudzić.
Smacznego! 

Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

5 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam jeszcze takich. Będzie trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowo-czekoladowe nadzienie to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazwyczaj robię z samą czekoladą, ale z orzechami też pychota. Zrobię następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to coś nowego. Pysznie się zapowiadają

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, nie robiłam jeszcze twarogowych ciastek. ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj