czwartek, 24 listopada 2022

Lawasz z cukinią i kurczakiem

Lawasz z cukinią i kurczakiem
 
Lawasz z cukinią i kurczakiem




Pomysł na ciepłą przekąskę na imprezę, kolację albo do lunchboxa. Chrupiący lawasz, ciągnący się ser, mnóstwo zielonych warzyw - zawsze sięgam po kolejny kawałek;) Ale na zimno również jest dobry. 
Można przygotować go w wersji wege albo z mięsem, np z kurczakiem. Można kombinować do woli z warzywami. Ja zagrałam w zielone i dałam paprykę, cukinię, zieloną sałatę. Świetnie smakuję też z brokułami i szpinakiem. Pasuje do niego sos jogurtowy:)

W podobny sposób można przygotować:

Lawasz z cukinią i kurczakiem

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 lawasze
  • 1 pierś z kurczaka + ulubiona przyprawa
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • kilka liści sałaty
  • garść rukoli
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • 50g serka topionego
  • 100g żółtego sera
  • jalapeńo  - opcjonalnie

 

Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smaku, odstawić na kilkanaście minut, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut.

Cukinię pokroić w krążki, obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę pokroić w paski, również obsmażyć krótko.
Każdy placek lawasza posmarować topionym serkiem. Na lawaszu wyłożyć cukinię, paprykę, rukolę, sałatę, kurczaka i jalapeno. Posypać posiekaną pietruszką i startym serem. Złożyć na 3. Roladę ułożyć na płycie lub patelni grillowej, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, pokroić na kawałki. 

Smacznego! 


Lawasz z cukinią i kurczakiem

 

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam lawaszu. Pysznie wygląda w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra! chętnie wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny. Nigdy nie robiłam, ale słyszałam o tym lawaszu

    OdpowiedzUsuń

Drukuj