piątek, 18 listopada 2022

Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami

Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami

Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami

Gdy jesień zmienia się w zimę, na stole pojawia się miska gorącej owsianki. Gęstej, kremowej, pachnącej cynamonem, z soczystą gruszką i chrupiącymi orzechami.
Sekret konsystencji tej owsianki polega na zmieleniu płatków owsianych. Ja robię to w młynku do kawy, wsypuję płatki i bardzo krótko mielę (jeden impuls, 1-2 sekundy). Chodzi o to, żeby część płatków była bardziej rozdrobniona. Można również zrobić to za pomocą blendera. Kremowa owsianka z gruszką i orzechami to pomysł na pyszne śniadanie w sobotni poranek.
 

Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami

Składniki (na 1 porcję): 

0,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka
1 gruszka
garść orzechów (włoskie, laskowe albo inne ulubione)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
cynamon

Na patelni roztopić masło i połowę miodu, wyłożyć pokrojone w ćwiartki gruszki, krótko obsmażyć, dodać resztę miodu, wsypać orzechy i smażyć razem mieszając od czasu do czasu, aż gruszki lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Zdjąć z ognia i pozostawić na patelni.
W rondelku zagotować mleko wsypać płatki owsiane, ciągle mieszając gotować około 5 minut do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Owsiankę wyłożyć na talerz, z wierzchu położyć gruszki z orzechami, oprószyć cynamonem. Można podać z łyżeczką masła orzechowego.

Smacznego!
 

Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami

4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ochoty na taką owsiankę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, z cynamonem jak lubię. Ja też mielę w młynku do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam ze wstydem, że do tej pory nigdy nie zajmowałam się karmelizowaniem owoców. Widząc na zdjęciach pyszności, które przyrządziłaś widzę, że trzeba będzie zająć się tym tematem. Z pewnością są naprawdę smaczne! Poza tym to naprawdę ciekawe, że mielisz płatki owsiane, akurat to będę musiała wypróbować już jutro w ramach śniadania. Zawsze dodawałam płatki owsiane w całości, także jestem strasznie ciekawa czy posmakuje mi taka wersja ;) Trzeba będzie częściej tu zaglądać i zapoznawać się z przepisami, które publikujesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odwiedziny:) Mielone płatki sprawiają, że owsianka jest bardziej kremowa. Nie mielę ich na mąkę, taki jedno krótkie naciśnięcie guzika młynka. Na ig w rolce pokazałam, jak wyglądają u mnie mielone płatki.
      Zapraszam oczywiście jak najczęściej!!!

      Usuń

Drukuj