Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
Składniki (na 1 porcję):
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka
1 gruszka
garść orzechów (włoskie, laskowe albo inne ulubione)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
cynamon
Na patelni roztopić masło i połowę miodu, wyłożyć pokrojone w ćwiartki gruszki, krótko obsmażyć, dodać resztę miodu, wsypać orzechy i smażyć razem mieszając od czasu do czasu, aż gruszki lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Zdjąć z ognia i pozostawić na patelni.
W rondelku zagotować mleko wsypać płatki owsiane, ciągle mieszając gotować około 5 minut do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Owsiankę wyłożyć na talerz, z wierzchu położyć gruszki z orzechami, oprószyć cynamonem. Można podać z łyżeczką masła orzechowego.
Smacznego!
Narobiłaś mi ochoty na taką owsiankę.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, z cynamonem jak lubię. Ja też mielę w młynku do kawy. :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam ze wstydem, że do tej pory nigdy nie zajmowałam się karmelizowaniem owoców. Widząc na zdjęciach pyszności, które przyrządziłaś widzę, że trzeba będzie zająć się tym tematem. Z pewnością są naprawdę smaczne! Poza tym to naprawdę ciekawe, że mielisz płatki owsiane, akurat to będę musiała wypróbować już jutro w ramach śniadania. Zawsze dodawałam płatki owsiane w całości, także jestem strasznie ciekawa czy posmakuje mi taka wersja ;) Trzeba będzie częściej tu zaglądać i zapoznawać się z przepisami, które publikujesz.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny:) Mielone płatki sprawiają, że owsianka jest bardziej kremowa. Nie mielę ich na mąkę, taki jedno krótkie naciśnięcie guzika młynka. Na ig w rolce pokazałam, jak wyglądają u mnie mielone płatki.
UsuńZapraszam oczywiście jak najczęściej!!!