Potrawy jednogarnkowe to jest pozycja absolutnie obowiązkowa w jesienno-zimowym menu! Inspirowałam się pomysłem na kociołka, wykorzystując to co miałam akurat w lodówce: łopatkę jagnięcą, ziemniaki, marchew, kapustę, cebulę. Bogactwo składników i długi czas pieczenia sprawiły, że mięso wyszło idealnie miękkie i kruche, a całość niezwykle smaczna i aromatyczna.
Polecam również inne przepisy na pyszne dania jednogarnkowe:
- Wołowina z warzywami w stylu francuskim
- Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami
- Pilaw z pęczaku
- Pilaw z kurczakiem
- Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina
- Chłopskie kaszotto
- Pilaw prawie uzbecki
- pieczony gulasz z czekoladą
- Chili con carne z wołowiną
- Bigos z młodej kapusty z kiełbasą
Kociołek z jagnięciną i warzywami
Składniki:
- 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe)
- 5-6 małych cebul (ok 250g)
- 2 marchewki (ok 300g)
- 1 mała pietruszka (ok 100g)
- ćwierć główki kapusty (ok 0,5 kg)
- 5 ziemniaków (ok 1kg)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- przyprawa do mięsa: sól, pieprz, kolendra, papryka, majeranek, czosnek
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 2-3 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz ziołowy
- olej lub smalec do smażenia
- natka pietruszki
Mięso pokroić w większe kawałki, obtoczyć w przyprawie do mięsa i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Warzywa obrać i pokroić. Cebulę w ćwiartki, marchew i pietruszkę w słupki, ziemniaki w ćwiartki lub ósemki, kapustę poszatkować grubo (1-2 liście zostawić w całości), papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w paski.
W garnku (najlepiej żeliwnym) rozgrzać oliwę lub smalec. Zrumienić cebulę, dodać marchew i pietruszkę, smażyć razem kilka minut. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, dodać cebulę z marchewką, papryczkę. Dodać zioła, liście laurowe, pieprz i cale ząbki czosnku. Wlać ok 2/3 szklanki wrzątku, przykryć i dusić ok 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Na ziemniakach rozłożyć kapustę, również doprawić solą, pieprzem ziołowym. Przykryć liśćmi kapusty. Garnek przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 1-1,5 godziny na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Mięso i warzywa można obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka.
Garnek również można wstawić do piekarnika (jeśli nie ma plastikowych elementów typu uchwyty) i piec ok 2h w temp 179stC.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Pyszna propozycja. Dawno nie jadłam jagnięciny.
OdpowiedzUsuńSzczerze? Nigdy nie jadłam jagnięciny. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńJagnięcina to dla mnie zawsze trudny orzech do zgryzienia. To danie jest bardzo apetyczne. :)
OdpowiedzUsuń