Chleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko. Koniecznie upieczcie w sezonie dyniowym.
Dyniowy chleb tostowy
Składniki:
- 250g pure z dyni (upieczonej, zblendowanej dyni)
- 500g mąki (dałam typ 650)
- 125ml zimnej wody
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 10g soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju/oliwy
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto po 30 i 60 minutach (ciasto podciągać delikatnie do góry i zakładać do środka z 4 stron, jak kopertę).
Pojemnik z ciastem wstawić na noc do lodówki (na ok. 8h).
Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, uformować bochenek, włożyć do foremki (u mnie keksówka 31cm, natłuszczona i wysypana mąką) i pozostawić do wyrastania na ok 2h. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne i sprężyste, ale nie można dopuścić, by zapadało się po naciśnięciu palcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 180stC (góra+dół) z parą (na dno piekarnika wstawiam naczynie z gorącą wodą).
Upieczony chleb wyjąć z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką.
Smacznego!
Z chęcią bym spróbowała. Nie widziałam jeszcze takiego chlebka
OdpowiedzUsuńIdealny jesienny przepis.
OdpowiedzUsuń