poniedziałek, 21 listopada 2022

Dyniowy chleb tostowy

Dyniowy chleb tostowy


Dyniowy chleb tostowy

 

 Chleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko. Koniecznie upieczcie w sezonie dyniowym.

Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo na drożdżach :

 

Dyniowy chleb tostowy

Składniki:

  • 250g pure z dyni (upieczonej, zblendowanej dyni)
  • 500g mąki (dałam typ 650) 
  • 125ml zimnej wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 10g soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju/oliwy

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto po 30 i 60 minutach (ciasto podciągać delikatnie do góry i zakładać do środka z 4 stron, jak kopertę). 

Pojemnik z ciastem wstawić na noc do lodówki (na ok. 8h). 

Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, uformować bochenek, włożyć do foremki (u mnie keksówka 31cm, natłuszczona i wysypana mąką) i pozostawić do wyrastania na ok 2h. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne i sprężyste, ale nie można dopuścić, by zapadało się po naciśnięciu palcem. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 180stC (góra+dół) z parą (na dno piekarnika wstawiam naczynie z gorącą wodą).

Upieczony chleb wyjąć z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką. 

Smacznego!

Dyniowy chleb tostowy
 

2 komentarze:

Drukuj