Jeśli miałabym opisać smaki jesieni, z pewnością na mej liścieznalazłyby się figi. Najbardziej smakują mi na surowo, ale pieczone z serem czy jako dodatek do ciast również sprawdzają się doskonale. Tarta z frangipanem i figami jest temu dowodem. Frangipan to taki kuzyn marcepanu, będą pasować do niego również inne owoce, np. wiśnie, śliwki, gruszki.
Zachęcam do wypróbowania!
Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:
- Galette ze śliwkami
- Tarta cytrynowa z bezą
- Tarta z truskawkami i rabarbarem
- Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami
- Tarta z jagodami
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Tartaletki z gruszką i serem
- Tarta z rabarbarem
- Tarta ze śliwkami i jogurtem
- Rustykalna tarta z morelami
- Galette z papierówkami
Tarta z frangipanem i figami
Składniki:
ciasto:
- 170g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g brązowego cukru
- 100g mąki migdałowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki orzechów pekan (lub płatków migdałowych)
- 5 fig
Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia, posiekać z 100g masła, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Jajko i biało utrzeć z brązowym cukrem, pod koniec ucierania dodać miękkie masło. Wsypać mąkę migdałową, cynamon, zmiksować.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć formę na tartę (22-24cm). Na ciasto wyłożyć masę marcepanową (frangipan).
Figi umyć, osuszyć, odkroić twarde ogonki, pokroić na 4 lub 6 części. Kawałki fig wyłożyć na masę marcepanową, zanurzając w niej. Z wierzchu posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC.
Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!
Wygląda przepysznie! Weekend na pewno wypróbuję. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńMniam. Marcepan i figi to połączenie musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuń