środa, 28 września 2022

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

 

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

Cukinia jest powszechnym warzywem, jednak ze względu na delikatny smak potrzebuje konkretnych dodatków lub przypraw. I choć kremowy zupy z cukinii gotowałam nie raz, brakowało mi w ich smaku kropki nad i. Dlatego w tej zupie do cukinii dodałam topiony serek. Wyszła pyszna!

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym 

Składniki:

  • 1 cukinia (ok 600g)
  • 1 ziemniak
  • 1 korzeń pietruszki (ok 100g)
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 op topionego serka śmietankowego 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy 
  • 700ml bulionu warzywnego
  • do podania: olej dyniowy, starty ser, prażone pestki

 

Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Korzeń pietruszki pokroić w plasterki. Cukinie pokroić w półkrążki o grubości ok 1cm. Cebulę obrać i pokroić w  kostkę, czosnek posiekać. 

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać ziemniaka i pietruszkę, wlać gorący bulion, gotować 5 minut. Następnie dodać cukinię, i gotować jeszcze ok 10 minut. Zblendować na krem. Do gorącej zupy dodać serek, mieszać aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku. 

Podawać polaną olejem dyniowym, posypaną pestkami i serem.

Smacznego! 


Zupa krem z cukinii z serkiem topionym


 

 

1 komentarz:

Drukuj