Cukinia jest powszechnym warzywem, jednak ze względu na delikatny smak potrzebuje konkretnych dodatków lub przypraw. I choć kremowy zupy z cukinii gotowałam nie raz, brakowało mi w ich smaku kropki nad i. Dlatego w tej zupie do cukinii dodałam topiony serek. Wyszła pyszna!
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Składniki:
- 1 cukinia (ok 600g)
- 1 ziemniak
- 1 korzeń pietruszki (ok 100g)
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 op topionego serka śmietankowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 700ml bulionu warzywnego
- do podania: olej dyniowy, starty ser, prażone pestki
Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Korzeń pietruszki pokroić w plasterki. Cukinie pokroić w półkrążki o grubości ok 1cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać ziemniaka i pietruszkę, wlać gorący bulion, gotować 5 minut. Następnie dodać cukinię, i gotować jeszcze ok 10 minut. Zblendować na krem. Do gorącej zupy dodać serek, mieszać aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku.
Podawać polaną olejem dyniowym, posypaną pestkami i serem.
Smacznego!
super przepis!
OdpowiedzUsuń