Kruche kawałki mięsa, esencjonalny sos na bazie czerwonego wina - to smak, który nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. Wołowina z warzywami w stylu francuskim nawiązuje do kuchni francuskiej i łączy w sobie proste składniki oraz ideę slowcooking. To danie uświetni zarówno rodzinny obiad, jak i przyjęcie w nieco większym gronie.
Polecam również inne przepisy na pyszne mięsa
- Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami
- Burgery z wołowiną
- Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina
- pieczony gulasz z czekoladą
- Chili con carne z wołowiną
Wołowina z warzywami w stylu francuskim
Składniki (na 6 porcji):
- 1kg mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości)
- 4-5 małych cebul lub szalotek
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 papryczka chili
- gałązka selera naciowego
- 250ml czerwonego wytrawnego wina
- 350ml wody (lub bulionu warzywnego)
- 3 łyżki sosu pieczeniowego
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- smalec gęsi lub olej do smażenia
- gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- natka pietruszki
Mięso pokroi na większe kawałki.
Warzywa obrać. Marchew pokroić w słupki, cebulę w ćwiartki, paprykę w paski, pomidory w dużą kostkę, chili w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu, obsmażyć cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć aż lekko się zarumieni. Dodać paprykę, smażyć razem kilka minut. Warzywa przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć łyżkę smalcu, wyłożyć mięso i obsmażyć na brązowy kolor z każdej strony. Posypać pieprzem ziołowym. Dodać pomidory, chili i przesmażone warzywa, gałązki rozmarynu, tymianku i selera. Podlać winem i zagotować. Gotować na dużym ogniu ok minutę, następnie wlać gorącą wodę, dodać sos pieczeniowy, doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 2h. Mięso powinno być miękkie, kruche. W razie potrzeby podczas duszenia podlewać gorącą wodą, żeby składniki nie przypaliły się. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wołowinę można przygotować w wolnowarze. Po przesmażeniu wszystkie składniki włożyć do wolnowara. Na patelnie wlać wino i wodę, zagotować, wlać do mięsa, przykryć, gotować 6h na pozycji high lub na pozycji low.
Smacznego!
Pysznie i do tego winko mniamm
OdpowiedzUsuńNo, rzeczywiście, mistrzowskie danie :-)
OdpowiedzUsuń