poniedziałek, 19 września 2022

Wołowina z warzywami w stylu francuskim

Wołowina z warzywami w stylu francuskim
Wołowina z warzywami w stylu francuskim

 Kruche kawałki mięsa, esencjonalny sos na bazie czerwonego wina - to smak, który nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. Wołowina z warzywami w stylu francuskim nawiązuje do kuchni francuskiej i łączy w sobie proste składniki oraz ideę slowcooking. To danie uświetni zarówno rodzinny obiad, jak i przyjęcie w nieco większym gronie. 

Polecam również inne przepisy na pyszne mięsa

Wołowina z warzywami w stylu francuskim 

Składniki (na 6 porcji):

  • 1kg mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości) 
  • 4-5 małych cebul lub szalotek
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chili
  • gałązka selera naciowego
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 350ml wody (lub bulionu warzywnego)
  • 3 łyżki sosu pieczeniowego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • smalec gęsi lub olej do smażenia 
  • gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • natka pietruszki

Mięso pokroi na większe kawałki.

Warzywa obrać. Marchew pokroić w słupki, cebulę w ćwiartki, paprykę w paski, pomidory w dużą kostkę, chili w kostkę. 

W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu, obsmażyć cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć aż lekko się zarumieni. Dodać paprykę, smażyć razem kilka minut. Warzywa przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć łyżkę smalcu, wyłożyć mięso i obsmażyć na brązowy kolor z każdej strony. Posypać pieprzem ziołowym. Dodać pomidory, chili i przesmażone warzywa, gałązki rozmarynu, tymianku i selera. Podlać winem i zagotować. Gotować na dużym ogniu ok minutę, następnie wlać gorącą wodę, dodać sos pieczeniowy, doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 2h. Mięso powinno być miękkie, kruche. W razie potrzeby podczas duszenia podlewać gorącą wodą, żeby składniki nie przypaliły się. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Wołowinę można przygotować w wolnowarze. Po przesmażeniu wszystkie składniki włożyć do wolnowara. Na patelnie wlać wino i wodę, zagotować, wlać do mięsa, przykryć, gotować 6h na pozycji high lub na pozycji low.

Smacznego! 

Wołowina z warzywami w stylu francuskim

Wołowina z warzywami w stylu francuskim
 

 

 


 

2 komentarze:

Drukuj