Nazwa tego dania brzmi egzotycznie i zdaje się szeptać o czymś pysznym. Shakshuka (szakszuka) pochodzi z Afryki Północnej, ale na Bliskim Wschodzie również zyskała popularność. Po polsku przetłumaczylibyśmy to jako "mieszanka". Mieszanka esencjonalnego pomidorowego sosu z sadzonym jajkiem, całość jest doprawiona kuminem, papryką, natką kolendry, pietruszki i bazylią. Takie smaki są idealnie zgrane. Mnie szakszuka najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni, z kawałkiem bagietki, maczanym w pysznym sosie aż do ostatniej kropli... Zakochałam się w takich śniadaniach:) Teraz pomidory są najlepsze, korzystajcie więc z gruntowych świeżych mięsistych pomidorów malinowych albo lima, a zimą lepiej użyć pomidorów z puszki.
Polecam również inne przepisy na śniadania z jajkiem w roli głównej:
- jajka po meksykańsku
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- bakłażan z pomidorami i jajkiem
- omlet z mozzarellą i pomidorami
- szakszuka z serdelkami
Szakszuka pomidorowa
Składniki (na 1 porcję):
300g pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
2 jajka
garść posiekanej natki kolendry, pietruszki, bazylii
opcjonalnie - papryczka chili, pokruszony ser feta
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Paprykę pokroić w krótkie
paski, papryczkę chili w kółka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,
pokroić w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, oprószyć kuminem
i wędzoną papryką, chwilę smażyć, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodać
słodką paprykę i pomidory, smażyć na małym ogniu, aż pomidory
puszczą sok, zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie. W pomidorach
zrobić dwa wgłębienia, odsuwając je na boki patelni, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem,
ziołami, przykryć i smażyć ok 2 minut, aż białko się zetnie. Przed
podaniem można posypać pokruszonym serem.
Podawać od razu.
Smacznego!
Uwielbiam. Dawno nie robiłam super że mi przypomniałaś o niej
OdpowiedzUsuń