Czujecie już oddech jesieni? Chcąc zatrzymać lato na dłużej, upiekłam sernikową tartę z borówkami i brzoskwiniami. Pyszna! Można ją również upiec z innymi sezonowymi owocami, np malinami, jeżynami, jagodami...
Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:
- Galette ze śliwkami
- Tarta cytrynowa z bezą
- Tarta z truskawkami i rabarbarem
- Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami
- Tarta z jagodami
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Tartaletki z gruszką i serem
- Tarta z rabarbarem
- Tarta ze śliwkami i jogurtem
- Rustykalna tarta z morelami
- Galette z papierówkami
Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami
Składniki
Spód:
- 170g mąki
- 10g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody lub śmietany
Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie
kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć
folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru
do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim
formę, brzegi ściąć (można to zrobić wałkując ciasto po krawędziach
formy). Resztki ciasta wykorzystałam do upieczenia tartaletek.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do
pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (lub fasole), wstawić do nagrzanego
piekarnika (190stC), piec 10 minut, następnie usunąć papier z kulkami i
podpiec jeszcze przez 10 minut.
Nadzienie:
- 300g twarogu (może być z wiaderka)
- 200ml jogurtu greckiego
- 2 jajka + pozostałe białko
- 120g cukru
- 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200g borówek amerykańskich
- 2 brzoskwinie
Ależ smakowicie się prezentuje, mniam. :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń