czwartek, 22 września 2022

Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą

Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladąCzekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą

Co może być lepsze niż czekoladowe muffinki? Chyba tylko podwójnie czekoladowe muffinki ze śliwkami. Są mięciutkie, mięsiste, ekstra czekoladowe, przełamane kwaskową śliwką - w sam raz do kawy i do szkoły:)

Polecam również inne przepisy na muffiny:

 

Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą

Składniki na 12 sztuk

  • 200g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 125ml mleka
  • 2 łyżki rumu lub amaretto
  • 50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 6 dużych śliwek (lub 12 węgierek)

 Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół lub na 3 kawalki.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao wymieszać.

W jednym naczyniu zmiksować jajka, cukier, olej, mleko, rum. Wsypać suche składniki i krótko zmiksować lub wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać drobne grudki). Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć porcję ciasta, w cieście zanurzyć kawałki śliwek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!

Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą

 

2 komentarze:

Drukuj