Ta wersja owsianki jadana jest na zimno i jest dobrym rozwiązaniem, gdy rano brakuje czasu na przygotowanie śniadania. Można ją zabrać w słoiku do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Zachęcam do wykorzystania sezonowych owoców. U mnie wybór padł na śliwki, które w połączeniu z kremem czekoladowo-orzechowym smakują wprost bajecznie.
Wszystko przygotowujemy wieczorem, a rano wystarczy tylko zapakować słoik do plecaka;)
- Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Owsianka na słono z cukinią i jajkiem
- Kremowa owsianka z owocami
- Nocna owsianka z prażonym jabłkiem
- Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
- Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Muesli dra Birchera
- Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie
Nocna owsianka ze śliwkami i kremem orzechowym
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
200ml naturalnego jogurtu
4-5 śliwek
kilka orzechów (np. laskowych)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka kremu orzechowego
Płatki wymieszać z jogurtem.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Do rondla włożyć śliwki, polać
miodem i obsmażać kilka minut z obu stron. Orzechy posiekać.
Do słoika wyłożyć połowę owsianki, połowę śliwek, pół łyżki kremu orzechowego, połowę orzechów. Warstwy powtórzyć. Słoik przykryć i
wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Smacznego!
Nie przepadam za owsianką. Wypróbuję przepis może się przekonam
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Idealna propozycja na śniadanie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę w każdej postaci. Super opcja w słoiczku. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie śniadania i z chęcią zaczerpnę Twojej inspiracji.
OdpowiedzUsuń