Czy jest możliwość spowolnić trochę czas?:) Tyle ostatnio się dzieje, że nie nadążam dzielić się nowymi przepisami, a trochę ich się nazbierało. Pora nadrobić. Na pierwszy rzut przepyszne, lekkie danie na obiad - cukinia faszerowana kaszą kuskus i kurczakiem. Przepis jest na tyle uniwersalny, że można kombinować ze składnikami, np. kuskus można zamienić na kaszę jaglaną, dodać świeżą paprykę, fetę... Za każdym razem będzie pysznie smakować, sprawdzone;) Polecam!
Polecam również inne przepisy na dania z cukinia:
- Gofry z cukinią i serem
- Pieczone frytki z cukinii w panierce Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
- Placki cukiniowe z czarnuszką
- Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti
- Placki z cukinii z serem
- Zupa-krem z cukinii
- Leczo w słoikach na zimę
- Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem
Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
- 2 młode cukinie
- 1 filet z kurczaka (ok 200g)
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1 kulka mozzarelli
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tymianek
- słodka wędzona papryka
- oliwa
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. W każdej połówce wydrążyć środek, zostawiając ok 0,5-1cm brzegi. Resztki cukinii zetrzeć na dużych oczkach.
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku, odstawić na kilkanaście minut.
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem (ok 0,5cm ponad kaszę), przykryć i pozostawić, żeby woda się wchłonęła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie i wyłożyć na talerz.
Na tej samej patelni obsmażyć mięso, dodać startą cukinię, przykryć i dusić kilka minut na małym ogniu.
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
Kaszę, cebulę, mięso i pomidory wymieszać, doprawić do smaku.
Cukinię posolić lekko, oprószyć pieprzem, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą, wypełnić nadzieniem, z wierzchu przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię, na wierzchu położyć plastry mozzarelli, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut.
Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.
Smacznego!
Z takim farszem jeszcze nie robiłam. Zapowiada się pysznie. :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na pyszny letni obiad.
OdpowiedzUsuńPodobny farsz robię do papryki. Następnym razem muszę spróbować z cukinią. :)
OdpowiedzUsuń