środa, 1 czerwca 2022

Szkocka whisky single malt

 

Szkocka whisky single malt: czym się wyróżnia? Co warto o niej wiedzieć?

Jeśli mówimy o whisky, to większość z nas w pierwszej kolejności pomyśli o whisky produkowanej w Szkocji: jest to największy producent tego trunku na świecie. Pośród wielu jej wersji znajdziemy różne profile smakowe z różnych regionów. Typ single malt to najbardziej szanowany przedstawiciel tego napoju. Co warto wiedzieć na ten temat?


Szkocka whisky single malt

Czym charakteryzuje się ten rodzaj napoju, który uważany jest za króla pośród whisky? Single malt powstaje tylko i wyłącznie z zacieru ze słodu jęczmiennego w jednej destylarni na drodze destylacji alembikowej. Nazwa może być nieco myląca, jednak warto pamiętać, że nie jest to napój z jednej partii ani z pojedynczej beczki, ale po prostu z tej samej destylarni.

Koneserzy twierdzą, że to właśnie ten typ whisky charakteryzuje największa złożoność profilu smakowego i bogactwo aromatów. Oferuje ona wiele przyjemności dla profesjonalnych degustatorów i nie tylko. Warto smakować ją czystą, aby móc poznać wszystkie sekrety, jakie skrywa ten trunek. A jest ich sporo!




Jak powstaje whisky szkocka

Typ single malt wyróżnia się nie tylko najbardziej złożonym smakiem, ale też stosunkowo wysoką ceną. Whisky single malt to alkohole, które produkuje się jedynie z jęczmienia: jedynie na takie ziarno zezwalają przepisy prawne. Powstają poprzez destylację alembikową, która jest wyraźnie droższa od destylacji kolumnowej, ze względu na to, że jest mniej wydajna.

W produkcji bardzo ważną rolę odgrywają też beczki. Najlepsze destylarnie, które w swoim portfolio posiadają single malty wypełniają swoje beczki jedynie dwa do trzech razy. Na profil smakowy wpływa też jakość składników, a także tradycyjny proces produkcji.

Najlepsza szkocka whisky

Kolejną zaletą szkockiej whisky jest również bardzo duża różnorodność profili smakowych. Każdy region oferuje coś innego i ma oddaną rzeszę swoich fanów: region Islay słynie na przykład z propozycji torfowych, a region Speyside jest znany z kolei z produkcji whisky deserowych, które stanowią doskonały wybór dla początkujących w świecie alkoholi. Więcej o szkockiej whisky z różnych regionów przeczytasz tutaj:
https://krest.pl/pl/whisky.

Ciężko wskazać jest najlepszą szkocką whisky, gdyż wiele zależy od naszych osobistych upodobań. Ważne jest, by kosztować ją w odpowiedni sposób: sposób, w jaki podamy napój, będzie miał duży wpływ na nasze doznania. Whisky warto jest kosztować samą, bądź z niewielką ilością niegazowanej, nieschłodzonej wody z niską zawartością minerałów. W ten sposób wydobędziemy z niej możliwie jak najwięcej nut smakowych.


Cena za szkocką whisky

Dziś bez trudu można kupić whisky w niemal każdym budżecie. Oczywiście, jak wcześniej wspominaliśmy, to właśnie półka single maltów będzie stanowić najdroższą opcję ze względu na wysokie koszta produkcji. Znajdą się jednak wersje dla początkujących, które będą bardziej przystępne cenowo.

Możemy także zwrócić się w kierunku whisky typu blended, która będzie zdecydowanie tańsza. To właśnie ten typ whisky jest najczęściej używany do różnego rodzaju drinków. Jeśli smak czystego napoju jest dla nas za mocny, do blendów możemy dodać kilka kostek lodu lub colę. To świetny sposób, by rozpocząć przygodę z tym trunkiem, jednocześnie nie inwestując zbyt wielu pieniędzy.


... artykuł sponsorowany.....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj