Makaron w sosie z łososiem i szpinakiem to pomysł na szybki i pyszny obiad.
Polecam również przepisy na inne dania z makaronem
- Tradycyjna carbonara
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Pasta alla norma sicilana
- Spaghetti z pesto
- Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem
- Ravioli w kurkami i kurczakiem
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
Makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 300g ulubionego makaronu (u mnie bavette)
- spora garść liści szpinaku (może być również mrożony)
- 300g łososia bez skóry
- 100ml śmietanki
- 60g kremowego serka śmietankowego
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
- tymianek
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki tartego parmezanu
Łososia pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę razem ze szczypiorkiem, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać
rybę, smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak,
smażyć aż szpinak odparuje. Dodać serek i śmietankę, wymieszać, zagotować.
Gotować kilka minut, żeby sos nabrał gęstości. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Pyszne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie, więcej nie trzeba. :)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia człowiek się głodny robi:D Wygląda przepysznie i z ogromną przyjemnością spróbuję:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego. Czuję że będzie mi smakować
OdpowiedzUsuńMniam. Dla miłośników makaronu to kuszące danie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda super.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie łososia i szpinaku. Wygląda super. Muszę przetestować. Dziękuje za inspirację.
OdpowiedzUsuń