Nazwa tego sernika kojarzy się ze znanym brazylijskim serialem o burzliwych losach niewolnicy Izaury. Dlaczego - nie wiem;) Ale stwierdzam, że sernik jest pyszny i dość efektowny wizualnie. Kremowa masa serowa, na spodzie ciasto typu brownie lub murzynek, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. W sieci jest mnóstwo przepisów na sernik Izaura, ale po przeanalizowaniu składników doszłam do wniosku, że muszę zrobić to po swojemu. I to była dobra decyzja. Potwierdzeniem niech będzie to, że sernik Izaura przez ostatni rok piekłam najczęściej:)
Polecam również inne przepisy na pyszne serniki:
- Sernik pistacjowy z malinami
- Sernik marmurkowy
- Sernik baskijski z La Viña
- Sernik z rabarbarem
- Sernik królewski z wiśniami
- Sernik królewski
- Aksamitny sernik
- Sernik lekki jak chmurka
- Czekoladowy sernik ze śliwkami
- Sernik kokosowy
Sernik Izaura
Składniki:
ciasto:
- 120ml mleka
- 120g masła
- 3 łyżki kakao
- 120g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodać 3 żółtka, zmiksować. Wsypać mąkę, proszek i sodę, zmiksować. Pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto będzie miało konsystencję śmietany.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka, np. Hej, Piątnica, Wieluń)
- 3 jajka
- 200g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 op. budyniu śmietankowego lub kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa + wiórki kokosowe
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując 1/3 szklanki cukru.
Twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, budyń zmiksować. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
Formę (u mnie 25x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać 2/3 ciasta, wyrównać. Wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Można przeciągnąć łyżką, żeby ciasto i masa serowa się wymieszały, tworząc łaty.
Piekarnik nagrzać do 180stC. Na dno postawić naczynie z wodą, żeby wytworzyła się para. Sernik wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Następnie wyjąć, polać polewą, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, budyń zmiksować. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
Formę (u mnie 25x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać 2/3 ciasta, wyrównać. Wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Można przeciągnąć łyżką, żeby ciasto i masa serowa się wymieszały, tworząc łaty.
Piekarnik nagrzać do 180stC. Na dno postawić naczynie z wodą, żeby wytworzyła się para. Sernik wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Następnie wyjąć, polać polewą, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Ciasto wyglada jak z najlepszej cukierni - pięknie wyszło i zapewne tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś taki robiłam i koniecznie muszę to powtórzyć. Jest przepyszny. :)
OdpowiedzUsuńZnam Isaurę i czasami robię na Święta. Tylko następnym razem posypię wiórkami, bo w moim przepisie nie ma. ;)
OdpowiedzUsuńja posypuję wiórkami, żeby był kontrast kolorów. Można polać białą i ciemną polewą, zrobić esy-floresy, albo posypać płatkami migdałów.
Usuń