Co zazwyczaj robicie z liśćmi rzodkiewki? Oczywiście mam na myśli te ekologiczne, niepryskane, z własnego ogródka lub kupione na targu od zaufanej osoby. Ja dodaję je do sałatki albo robię pesto. Takie pesto z liści rzodkiewki to smakowity dodatek do makaronu czy kanapek.
A rzodkiewkę z powodzeniem można uprawiać nawet w skrzynkach na balkonie:)
Polecam również pesto z liści rzodkiewki i rukoli
Pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
pęczek liści rzodkiewki
kilka liści czosnku niedźwiedziego
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju lub oliwy
3 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz
sok z cytryny
opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu
Liście umyć, osuszyć. Pestki podprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę.
Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.
Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub kanapek.
Smacznego!
Nie sądziłam, że z liści rzodkiewki można by zrobić pesto. ;)
OdpowiedzUsuńi sałatkę;) jest w nich mnóstwo witamin, szkoda wyrzucać. Ale muszą być eko.
UsuńJakie zieloniutkie! ja młode listki (mam działkę :-)) po prostu kroje na kanapki razem z resztą warzywa.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł!
Usuń