piątek, 22 kwietnia 2022

Zwijany omlet (koreański)

Zwijany omlet (koreański)

Szukając alternatywy dla naszego tradycyjnego omleta, zainspirowałam się przepisem na japoński zwijany omlet tamagoyaki. Przeglądając przepisy w internecie natrafiłam też na podobny omlet w kuchni koreańskiej - gyeran mari. Japońska wersja jest raczej bez dodatków, zatem moja bardziej podobna jest właśnie do koreańskiej, gdyż dodałam do niego szczypiorek i marchewkę. Taki omlet świetnie nadaje się do zapakowania na wynos. Polecam! 

Na instagramie w rolce pokazałam, jak przygotować taki omlet krok po kroku.  

Polecam również inne śniadaniowe przepisy:

Zwijany omlet (koreański)

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki startej marchewki 
  • olej do smażenia

 

Jajka roztrzepać z mlekiem, sosem sojowym, sola i pieprzem. Wlać do dwóch miseczek. Do jednej dodać szczypiorek, do drugiej startą marchewkę. 

Na patelni (najlepiej prostokątnej) rozgrzać olej. Wlać jajka z marchewką (jeśli patelnia mała, to najpierw wlać połowę masy jajecznej), rozprowadzić po całej powierzchni cienką warstwą. Smażyć 1-2 minuty, a gdy masa zetnie się, zrolować za pomocą łopatki i odsunąć na bok patelni. Wlać połowę masy jajecznej ze szczypiorkiem, rozprowadzić po patelni, smażyć ok minuty, aż się zetnie, zrolować i odsunąć na bok. Wlać resztę masy, rozprowadzić, a gdy się zetnie, zrolować. 

Omlet wyłożyć na talerz, pokroić w kawałki i podawać. 

Smacznego!  


Zwijany omlet (koreański)


1 komentarz:

  1. Fajny omlecik dla odmiany. Następnym razem spróbuję taki przygotować. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj