Szukając alternatywy dla naszego tradycyjnego omleta, zainspirowałam się przepisem na japoński zwijany omlet tamagoyaki. Przeglądając przepisy w internecie natrafiłam też na podobny omlet w kuchni koreańskiej - gyeran mari. Japońska wersja jest raczej bez dodatków, zatem moja bardziej podobna jest właśnie do koreańskiej, gdyż dodałam do niego szczypiorek i marchewkę. Taki omlet świetnie nadaje się do zapakowania na wynos. Polecam!
Na instagramie w rolce pokazałam, jak przygotować taki omlet krok po kroku.
Polecam również inne śniadaniowe przepisy:
- Owsiany omlet z pomidorami, awokado i serem
- Pieczony naleśnik (dutch baby) na słono
- Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- bakłażan z pomidorami i jajkiem
- omlet z mozzarellą i pomidorami
- szakszuka z serdelkami
- szakszuka
Zwijany omlet (koreański)
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki startej marchewki
- olej do smażenia
Jajka roztrzepać z mlekiem, sosem sojowym, sola i pieprzem. Wlać do dwóch miseczek. Do jednej dodać szczypiorek, do drugiej startą marchewkę.
Na patelni (najlepiej prostokątnej) rozgrzać olej. Wlać jajka z marchewką (jeśli patelnia mała, to najpierw wlać połowę masy jajecznej), rozprowadzić po całej powierzchni cienką warstwą. Smażyć 1-2 minuty, a gdy masa zetnie się, zrolować za pomocą łopatki i odsunąć na bok patelni. Wlać połowę masy jajecznej ze szczypiorkiem, rozprowadzić po patelni, smażyć ok minuty, aż się zetnie, zrolować i odsunąć na bok. Wlać resztę masy, rozprowadzić, a gdy się zetnie, zrolować.
Omlet wyłożyć na talerz, pokroić w kawałki i podawać.
Smacznego!
Fajny omlecik dla odmiany. Następnym razem spróbuję taki przygotować. :)
OdpowiedzUsuń