wtorek, 19 kwietnia 2022

Mazurek z orzechową bezą

Mazurek z orzechową bezą

 
Mazurek z orzechową bezą

Dzień dobry po Świętach;)
Wypoczęci? Najedzeni?;) Coś jeszcze zostało w lodówce? W okresie przedświątecznym jestem szczególnie uwrażliwiona na problem marnowania jedzenia i nierozsądnego kupowania produktów.

Ja zapewne widzieliście u mnie na stories, w sobotę piekłam paski (kulicze) i zostało mi kilka białek. Dlatego postanowiłam upiec również mazurek z bezą orzechową. Nasz ulubiony!

 

Polecam również inne przepisy na mazurki:
 

 

Mazurek z orzechową bezą

Składniki:
120g masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka śmietany

Beza:

5 białek
80g cukru
150g orzechów
200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej)
40g rodzynków 
40g żurawiny
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej


Polewa:
100g gorzkiej czekolady
do dekoracji: płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, bakalie

Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na wielkość blaszki 22x33cm.
Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki na ok godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 10 minut. W tym czasie przygotować bezę. 

Orzechy zmielić (ja zmiksowałam w malakserze).
Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Do piany dodać orzechy, delikatnie wymieszać, następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę, ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć, posmarować konfiturą, wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 160stC (termoobieg). 

Upieczony mazurek ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, polać mazurek, udekorować wg uznania.
Smacznego!

Mazurek z orzechową bezą



2 komentarze:

Drukuj