Dzień dobry po Świętach;)
Wypoczęci? Najedzeni?;) Coś jeszcze zostało w lodówce? W okresie przedświątecznym jestem szczególnie uwrażliwiona na problem marnowania jedzenia i nierozsądnego kupowania produktów.
Ja zapewne widzieliście u mnie na stories, w sobotę piekłam paski (kulicze) i zostało mi kilka białek. Dlatego postanowiłam upiec również mazurek z bezą orzechową. Nasz ulubiony!
- Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
- Mazurek Chopina
- Mazurek orzechowy
- Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy
- Mini mazurki na prezent lub do koszyczka
- Mazurek "śliwka w czekoladzie"
- Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem
Mazurek z orzechową bezą
Składniki:
120g masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka śmietany
Beza:
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
do dekoracji: płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, bakalie
Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z
masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę,
owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na
wielkość blaszki 22x33cm.
Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki na ok godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 10 minut. W tym czasie przygotować bezę.
Orzechy zmielić (ja zmiksowałam w malakserze).
Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Do piany
dodać orzechy, delikatnie wymieszać, następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę,
ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć, posmarować konfiturą, wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 160stC (termoobieg).
Upieczony mazurek ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, polać mazurek, udekorować wg uznania.
Smacznego!
Uwielbiam mazurka.
OdpowiedzUsuńSmakowity i pięknie ozdobiony mazurek.
OdpowiedzUsuńZ orzechową bezą jeszcze nie robiłam. :)