Myślałam, że lepiej być nie może. A jednak:) Moje ulubione owsiane ciasteczka podrasowałam trochę, dodając czekoladę, sezam i orzechy włoskie. I są jeszcze lepsze!
Tym razem podaję wersję odmierzaną szklanką i łyżką:)
Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:
- Ciastka owsiane bez cukru
- Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
- Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami
- Owsiane ciastka razowe z czekoladą
- Owsiano-daktylowe kulki mocy
- Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru)
- Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą
Ciastka owsiane z bakaliami
Składniki na ok 20 sztuk:
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju (można użyć kokosowego)
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kropli czekoladowych lub posiekanej czekolady
1 duże jajko
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 10-15 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Łyżką nakładać porcje masy, spłaszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu ciastka ostudzić.
Smacznego!
Mam kilka przepisów na owsiane, ale nowy też chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam takich ciastek.
OdpowiedzUsuń