Ta zupa nie jest codzienna, choć składniki są dość proste i powszechne. Jednak sposób jej przygotowania wpływa na smak, a serowe grzanki są tą kropką nad i, która robi różnicę:)
Polecam również inne zupy:
Zupa-krem z ziemniaków z serem i chorizo
Kremowa zupa kukurydziana z nutą chrzanu
Zupa cebulowa z grzankami z serem
Składniki (na 4 porcje):
- 4-5 dużych cebul (ok 700g)
- 2 ząbki czosnku
- 60g masła
- 700ml bulionu warzywnego
- 100ml białego wytrawnego wina
- szczypta cukru
- liść laurowy
- sól
- pieprz świeżo mielony
- tymianek
- bagietka
- 100g sera (najlepiej o wyrazistym smaku)
- zioła do podania: np. pietruszka, tymianek, szczypiorek
Cebulę pokroić w półplasterki lu piórka. Masło rozpuścić w garnku, wyłożyć cebulę, posypać cukrem, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 25 minut, aż cebula się skarmelizuje (będzie lekko brązowa, szklista). Dodać posiekany czosnek, tymianek i liść laurowy. Wlać wino, gotować przez 3 minuty. Wlać gorący bulion, gotować ok 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić na kromki, podpiec w tosterze lub w piekarniku.
Zupę nalać do kamionkowych lub żaroodpornych misek. Podpieczone kromki wyłożyć na zupę, posypać serem, wstawić do piekarnika i zapiec ok 10 minut, aż ser się roztopi.
Jeśli nie mamy takich miseczek, można grzanki posypać serem i podpiec, a następnie włożyć do misek z zupą i podać od razu.
Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Smacznego!
Takiej cebulowej jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwspaniała na chłodny dzień!
OdpowiedzUsuńPychota. Tak pięknie przyrządzonej cebulowej jeszcze nie widziałam. :)
OdpowiedzUsuńJa tez tak sądzę. To najbardziej apetyczne zdjęcie cebulowej, jakie widziałam. Szkoda, że nie w mojej miseczce...
OdpowiedzUsuń