O tym, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zdrowego żywienia, wie chyba każdy. Gorzej jest z realizacją:) Ale jest proste rozwiązani - surówka do obiadu jako jedna z 5 zalecanych porcji warzyw dziennie. Surówki można przygotowywać bardzo różne w zależności od sezonu i dostępnych warzyw. Marchew jest dostępna przez cały rok, zatem taka surówka z marchewki w stylu koreańskim świetnie dopełni zarówno dania obiadowe, jak i potrawy z grilla, a nawet kanapki.
Przy okazji możemy sprawić, że surówka będzie jeszcze bardziej zdrowa, jeśli dodamy do niej oxymel. Czym jest oxymel? To połączenie octu jabłkowego z miodem, w którym macerowane są inne składniki, jak np cebula, czosnek, owoce, warzywa oraz zioła. Oxymel jest naturalnym antybiotykiem i pomaga wzmacniać odporność organizmu. Można spożywać go w postaci dodatku do wody, lemoniady, a także wykorzystać do przygotowania dressingów do sałatek. Do tej surówki z marchewki zamiast zwykłego octu dodałam właśnie oxymel z imbirem, cebulą i czosnkiem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowa.
Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka marchewkowo-selerowa
- Marchewka po koreańsku
- Surówka z kiszonych buraków
- Słodko-kwaśna surówka z kapusty
- Surówka z dyni, marchewki, jabłka
Surówka z marchewki
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oxymelu (lub octu jabłkowego)
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 0,5 łyżeczki papryki
- szczypta chilli
- sezam (czarny i biały)
Marchew obrać, zetrzeć na tarce (średnie oczka), posolić, dosłodzić, polać oxymelem.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kolendrę utrzeć w moździerzu i wymieszać z pozostałymi przyprawami. Olej rozgrzać w rondelku. Przyprawy i czosnek wyłożyć na marchew, zalać gorącym olejem, posypać sezamem, wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoika, ciasno ugniatając. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Gotowa
sałatkę przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu kilku dni.
Smacznego!
Pyszna, zdrowa surówka Chętnie wypróbuję z oxymelem. :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam:)
Usuń