Pyszna, gęsta, pożywna zupa z soczewicą, jarmużem i dynią. O tej porze roku smakuje najbardziej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, nie zawiera mięsa, zatem wegetarianie i nawet weganie mogą ją wpisać do swojego menu:)
Polecam również inna przepisy na pomidorowe zupy:
- Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
- Zupa pomidorowa z nutą wędzonej papryki
- Toskańska zupa pomidorowa z serem
- Pomidorowa zupa z soczewicą
- Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą
Zupa z soczewicą, jarmużem i dynią
Składniki:
- 0,5 szklanki soczewicy
- 150g dyni
- 2 łodygi selera naciowego
- dwie garście jarmużu
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 250ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kuminu
- liść laurowy
Dynie pokroić w kostkę, selera w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na oleju, dodać seler i dynię, smażyć kilka minut. Dodać liść laurowy, paprykę i kumin, wsypać soczewicę, zalać gorącym bulionem i przecierem pomidorowym, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać posiekany jarmuż, gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podać z jogurtem.
Smacznego!
Świetna zupa, super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDla mnie fantastyczna!
OdpowiedzUsuń