piątek, 4 lutego 2022

Zupa z soczewicą, jarmużem i dynią

Zupa z soczewicą, jarmużem i dynią
 

Pyszna, gęsta, pożywna zupa z soczewicą, jarmużem i dynią. O tej porze roku smakuje najbardziej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, nie zawiera mięsa, zatem wegetarianie i nawet weganie mogą ją wpisać do swojego menu:)

Polecam również inna przepisy na pomidorowe zupy: 

Zupa z soczewicą, jarmużem i dynią

Składniki:

  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 150g dyni
  • 2 łodygi selera naciowego
  • dwie garście jarmużu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 250ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju  
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • liść laurowy

Dynie pokroić w kostkę, selera w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na oleju, dodać seler i dynię, smażyć kilka minut. Dodać liść laurowy, paprykę i kumin, wsypać soczewicę, zalać gorącym bulionem i przecierem pomidorowym, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać posiekany jarmuż, gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podać z jogurtem.  

Smacznego!


Zupa z soczewicą, jarmużem i dynią


2 komentarze:

Drukuj