Niedzielny obiad w gronie najbliższych to dobra okazja do tego, aby zaserwować kieliszek dobrego wina. Najczęściej sięgamy wtedy po wytrawne wino czerwone lub białe. Oczywiście bez bąbelków. A gdyby tak podać do obiadu wino musujące? Poznaj najciekawsze propozycje win musujących, dzięki którym przekonasz się, że to wcale nie taki zły pomysł.
Wino musujące jako aperitif i nie tylko
Szampany i wina musujące to pozycje, po które sięgamy zazwyczaj, gdy chcemy wznieść toast i uczcić jakąś ważną chwilę. Kieliszek wypełniony bąbelkami sprawdzi się jednak nie tylko jako toast, ale też trunek idealny na letnie spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Sommelierzy podkreślają, że wina musujące można degustować solo, traktując jako orzeźwiający i pobudzający apetyt aperitif. Ale to nie jedyna opcja!
Dobre wino musujące sprawdzi się także jako lekki alkohol serwowany do dań. Do przystawki (zwłaszcza gdy zawiera ryby, warzywa i owoce morza), dania głównego (również rybnego, orientalnego lub z jasnym mięsem w kremowym sosie), a także do deserów (ciast z dodatkiem owoców lub lodów). Możliwości mamy naprawdę wiele.
Jakie wina musujące sprawdzą się do obiadu?
Oto lista kilku najciekawszych propozycji, które przyjemnie musują i doskonale pasują do obiadu. Wszystkie je znajdziesz na www.rafa-wino.pl/156-wina-musujace.
Pinot Grigio Spumante Brut 2019 Organic od Tezza
Jako pierwsza propozycja białe wino musujące z włoskie winnicy Tezza. Produkowane z ekologicznego szczepu pinot grigio. Charakteryzuje je intensywny owocowy aromat z wyczuwalną nutą gruszki. To wino musujące doskonałe jako aperitif, ale równie dobre w połączeniu z risotto, smażonymi rybami czy daniami ze skorupiaków.
Gost Art 2020 z Winnicy Gostchorze
Wśród najciekawszych win musujących idealnych do obiadu nie może zabraknąć też trunku z zielonogórskiej Winnicy Gostchorze. To tu produkuje się unikalne wino musujące z trzech szczepów: riesling, pinot gris oraz pinot blanc — docenione w wielu konkursach, nazywane „polskim szampanem”. To bardzo aromatyczne wino o kwiatowym bukiecie i niepowtarzalnym smaku, które pasuje m.in. do lekkich dań z owoców morza, sałat i świeżych truskawek w słodkim deserze.
Cava Mirgin Gran Reserva Brut Nature 2017 BIO/VEGAN od Alta Alella
Kolejna propozycja to hiszpańskie białe wino organiczne produkowane przez Alta Alella. To wino musujące idealne dla wegan, którego aromat białych owoców, cytrusów i migdałów pasuje do świeżych, letnich dań warzywnych np. ratatouille i deserów na bazie owoców, truskawek lub wiśni. Można podać je także do białego mięsa.
Prosecco Extra Dry Il Soller z Marsuret
Na towarzyskie spotkanie przy stole warto przygotować też coś włoskiego, w końcu jest to kraj, który słynie z celebracji wspólnych posiłków. Wśród win musujących od Włochów warto wyróżnić delikatnie owocowe i eleganckie Prosecco Extra Dry. To wino półwytrawne, którego odrobina słodyczy, świetnie komponuje się z lekkim lunchem pełnym chrupiących warzyw i prawdziwie włoską, prostą kuchnią. Można serwować je także jako aperitif.
Wina musujące — trudna sztuka wyboru
Oczywiście to tylko propozycje, bo szampanów i win musujących, które warto spróbować — czy to solo, czy do obiadu — jest wiele. Warto otworzyć się nowości, ale rozsmakować się też w klasykach z najlepszych, docenianych na całym świecie winnic. Jak dobierać wina musujące i szampany, żeby nie popełnić faux-pas i móc delektować się ich smakiem? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w tym wpisie: www.rafa-wino.pl/blog/nowosci/jak-wybrac-odpowiedniego-szampana-wino-musujace-cz-1.
_____ artykuł sponsorowany_____
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz