Pyszne i pożywne śniadanie to u mnie podstawa. Tym razem przygotowałam omlet z dodatkiem mąki owsianej z pomidorami, oliwkami, awokado i serem.
Polecam również inne śniadaniowe przepisy:
- Pieczony naleśnik (dutch baby) na słono
- Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- bakłażan z pomidorami i jajkiem
- omlet z mozzarellą i pomidorami
- szakszuka z serdelkami
- szakszuka
Owsiany omlet z pomidorami, awokado i serem
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka z górką mąki owsianej (zmielonych płatków)
- sól (dałam swańską sól)
- pieprz
- 2 łyżki startego żółtego sera
- kilka oliwek
- 1 pomidor
- 1/4 awokado
- 1 łyżeczka oliwy
- roszponka, rukola
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem, jogurtem, mlekiem i mąką.
Pomidor, awokado i oliwki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka, wyłożyć pomidory, oliwki, ser. Przykryć i smażyć na małym ogniu, aż jajka będą ścięte. Na połowie omletu wyłożyć awokado i roszponkę, omlet złożyć na pół. Podawać od razu.
Smacznego!
idealny pomysł na weekendowe śniadanko!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity omlecik i takie składniki. :)
OdpowiedzUsuńPyszny omlet z warzywami :)
OdpowiedzUsuń