Kolejna odsłona pączków serowych.
W sumie, wszystkie są podobne, zmieniam jedynie ilość mąki w zależności od twarogu - jeśli jest bardziej mokry, mąki trzeba dodać więcej, a jeśli suchy - wystarczy ok 3/4 szklanki o pojemności 200ml, inaczej pączki będą twarde.
Druga sprawa - kształt. Kiedyś wyrastały mi pączki-muminki. Nie wiedziałam dlaczego, ale jedna z Czytelniczek podzieliła się swoim spostrzeżeniem, że takie pączki się robią, gdy kulki są za duże. Teraz robię kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pączki są okrąglutkie;)
Polecam również inne przepisy na pączki:
- Mini pączki z serkiem homogenizowanym
- Oponki twarogowe
- Pączki karnawałowe
- Pączki ziemniaczane
- Pączki (najlepsze)
- Gniazdka - pączki hiszpańskie
- Pączki kresowe
- Pączki malinowe
- Najlepsze serowe pączki
- Taratuszki
- Pączki
Mini pączki z twarogu
Składniki:
200g półtłustego twarogu
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
3/4 - 1 szklanka mąki + do podsypywania
1 łyżeczka sody
olej do smażenia
do oprószenia: cukier puder
Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać sodę i spirytus, wymieszać. Mąkę wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.
Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczając w mące, formować kulki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać.
Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
idealne na karnawał:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne mini pączusie. Chętnie skorzystam z przepisu i wskazówki od czytelniczki. ;)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie pasują do kawki ;)
OdpowiedzUsuńMuszą spróbować, świetna przekąska ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wersja mini. Będę próbować. :)
OdpowiedzUsuń