Jak ja lubię takie niebanalne kanapki! takie pełne smaków, ciekawych składników, połączenia tekstur. Ta kanapka z hummusem, awokado i jajkiem podbiła moje podniebienie od pierwszego kęsa. Poniżej znajdziecie listę składników i sposób jej wykonania, proporcje są raczej na oko:)
Na moim instagramie w rolce możecie zobaczyć, jak przygotować taką kanapkę krok po kroku.
Kanapka z hummusem, awokado i jajkiem
Składniki:
- kromka chleba
- hummus (u mnie z suszonymi pomidorami)
- awokado
- jajko
- żółty ser
- sól, pieprz, czarnuszka
- szczypiorek i natka pietruszki
Chleb podpiec w tosterze lub na suchej patelni. Posmarować hummusem.
Kawałek awokado pokroić w plasterki, ułożyć na hummusie.
Jajko usmażyć wg uznania (ja lubię smażone na wodzie, smakuje delikatnie i ma płynne żółtko). Doprawić sola i pieprzem.
Gorące jajko wyłożyć na kanapkę, posypać serem, czarnuszką i posiekanym szczypiorkiem i natką.
Podawać od razu.
Smacznego!
Ślicznie wygląda, pewnie też super smakuje :D
OdpowiedzUsuńŚwietna kanapka na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń