Często zastanawiam się, co podać na niedzielny obiad dla rodziny albo uroczystą kolację ze znajomymi, świąteczne spotkanie czy imprezę imieninową. W takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczą. To danie, które praktycznie robi się samo, moja rola ogranicza się do zamarynowania tuszki i wstawienia jej do piekarnika. Pysznie smakuje z kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami czy kaszą, a do podania jej proponuję słoiczek żurawiny lub galaretki porzeczkowej.
Polecam również inne przepisy na dania z kaczką i gęsią:
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Składniki:
- 1 patroszona kaczka o wadze ok 2kg
- 3 duże jabłka (bojken, szara reneta)
- 1 pomarańcza
marynata:
- 1 łyżka miodu (u mnie gryczano-lipowy z pasieki Miodowe Wzgórze)
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka majeranku
- czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć kaczkę, włożyć do worka i wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok godzinę.
Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pomarańczę dokładnie wyszorować, połowę pokroić w plastry. Jedno jabłko włożyć do środka kaczki. Kaczkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Na kaczce położyć plastry pomarańczy. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika, piec 2,5h w temp. 190stC.
30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, kaczkę polać powstałym podczas pieczenia sosem. Do brytfanki włożyć pozostałe kawałki jabłka, piec ok 30 minut. Plastry pomarańczy można odsunąć, żeby skórka ładnie się zarumieniła.
Po upieczeniu kaczkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na stole na 5-10 minut, następnie podawać.
Smacznego!
|współpraca|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz