Fasolka po bretońsku znajduje się na liście potraw, które są sycące, można przygotować szybko i na zapas. To danie znajduje się także na liście naszych ulubionych potraw:)
Polecam również inne przepisy na dania z fasolą
Czerwona fasola po bretońsku
Składniki:
- 2 puszki fasoli (ja dałam czerwoną)
- 200g kiełbasy (np. śląskiej, podwawelskiej)
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- olej lub smalec do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, marchew i por w półplasterki, czosnek posiekać. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Warzywa przesmażyć na niedużej ilości oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę smażyć razem. Następnie zalać przecierem pomidorowym, zagotować i gotować pod przykryciem ok 5-7 minut. Fasolę odcedzić i opłukać. Wsypać do garnka z warzywami i kiełbasą. Doprawić do smaku, gotować razem ok 5 minut.
Potrawę można zawekować: gorącą fasolę nałożyć do słoików, od razu zakręcić, odstawić do góry dnem na kilkanaście minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Pyszna pożywna fasolka. Na sam widok chce się jeść. :)
OdpowiedzUsuń