Swoim wyglądem ten keks przypomina ciasto salceson (niechcący nawet wyszło nawiązanie do poprzedniego wpisu:) Przepis na orzechowy keks z jabłkami znalazłam kiedyś w czeluściach internetu, pochodził z francuskiego magazynu kulinarnego. Miałam chęć na ciasto o wyraźnym orzechowym smaku i postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się! Wyszło miękkie, aromatyczne za sprawą orzechów i cynamonu, a kawałki jabłek dopełniają całość. Myślę, że gruszki również będą tu pasować:)
Polecam również inne przepisy na szybkie ciasta z owocami:
Orzechowy keks z jabłkami
Składniki:
- 130g masła
- 130g orzechów laskowych lub włoskich (albo na pół)
- 120g mąki
- 100g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g rodzynków (można namoczyć w rumie)
- 2 kwaśne twarde jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wyłożyć jabłka i rodzynki, wymieszać, żeby kawałki jabłek były otulone masłem, chwilę smażyć, aż zaczną się lekko karmelizować. Uwaga: nie należy mieszać zbyt często, jabłka powinny pozostać w kawałkach.
Orzechy podprażyć na suchej patelni (będą bardziej aromatyczne) i zmielić.
Jaja ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Wlać roztopione i przestudzone masło. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z orzechami, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Jabłka delikatnie połączyć z ciastem.
Formę keksówkę (u mnie 10x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45minut w temp. 180stC. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, wtedy orzechowy smak jest bardziej intensywny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz