Szukałam idealnych ciasteczek owsianych. Chrupiących, kruchych, nie przesłodzonych. I wreszcie udało się opracować przepis, który w zupełności spełnia te wymagania. Ma tylko jedną wadę - te owsiane ciastka z czekoladą są niesamowicie wciągające:) A następnych razem spróbuję dorzucić do nich trochę rodzynków;)
Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:
- Chrupiące owsiane ciastka z bakaliami
- Ciastka owsiane bez cukru
- Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
- Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami
- Owsiane ciastka razowe z czekoladą
- Owsiano-daktylowe kulki mocy
- Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru)
- Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą
Ciastka owsiane z czekoladą
Składniki na ok 20 sztuk:
- 150g płatków owsianych górskich
- 30g cukru trzcinowego
- 40g pestek słonecznika
- 40ml oleju (można użyć kokosowego)
- 1 jajko (średnie/duże)
- po polania: 50g gorzkiej czekolady
Pestki słonecznika można lekko podprażyć.
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 10-15 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Łyżką nakładać porcje masy, spłaszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu ciastka ostudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić, polać ciasteczka, pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
świetne na drugie śniadanko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka, a owsiane najbardziej!
OdpowiedzUsuń