Doskonałe brownie? Tak! Właśnie takie upiekłam i chętnie podzielę się przepisem:)
Dlaczego jest doskonałe? Ponieważ ma w sobie wszystko to, co dla mnie w brownie najważniejsze. Jest ciężkie, mięsiste, lekko klejące w środku, bardzo czekoladowe i z delikatną skórką. Chrupiące orzechy i kwaskowate bakalie dopełniają jego smak, a czekoladowe kropelki sprawiają, że jest jeszcze bardziej czekoladowe;) Możecie podkręcić jego smak dodając nieco przyprawy korzennej lub startej skórki pomarańczowej, wtedy doskonale wpisze się w świąteczne klimaty.
Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
Brownie z bakaliami
Składniki:
- 200g czekolady (dałam 100g mlecznej i 100g gorzkiej)
- 150g masła
- 3 jajka
- 150g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 70g maki
- 35g kakao
- opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do piernika
- 100g bakalii (dałam wiśnie, żurawinę, migdały, orzechy pekan, rodzynki)
- 50g czekoladowych kropli (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić (ma być lekko ciepła).
Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli na puszystą lejącą masę. Do masy jajecznej wlać czekoladę, wymieszać.
Mąkę przesiać z kakao (i przyprawą korzenną), wsypać do masy czekoladowej. Wymieszać łyżką. Dodać bakalie i krople czekoladowe (cześć odłożyć do posypania brownie), wymieszać.
Formę do pieczenia 20x20cm wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch, posypać pozostałymi bakaliami i kroplami czekoladowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC. Upieczone brownie powinno pozostać miękkie, wilgotne w środku, ale nie surowe.
Wystudzić i pokroić.
Smacznego!
ależ pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń