Tort z orzechami i gruszką bardzo pasuje na tę porę roku. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale smak warty każdej minuty spędzonej z mikserem w ręku:)
- Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Tort waniliowo-truskawkowy
- Marchewkowy torcik z serkiem
- Tort migdałowy z jagodami
- Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku
- Smak lata - migdałowy tort z owocami
- Torcik z musem mango
- Tort czekoladowo-miętowy
- Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:)
- Tort jagodowy
- Tort ze szpinakiem "Leśny mech"
Tort orzechowo-gruszkowy
biszkopt:
- 120g drobno mielonych orzechów włoskich
- 120g mąki pszennej tortowej (typ 405)
- 10g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 120g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
do nasączenia blatów: mocna herbata z sokiem z cytryny, likier orzechowy lub gruszkowy, woda z sokiem z cytryny (wg uznania)
Mąkę pszenną, mielone orzechy, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając
dosypywać po łyżce cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku. Pod
koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę
z orzechami, delikatnie wymieszać łyżką zgarniając ciasto z
brzegów miski na środek.
Dno tortownicy (średnica 20-21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać
ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp.
170stC. (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły
owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (można na noc). Następnie
przekroić na 3 blaty.
Krem śmietanowo-serowy:
- 400ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 200g serka labneh (może być inny serek śmietankowy (niesolony) lub mascarpone)
- 2 łyżki cukru z wanilią
- sok z cytryny do smaku
Śmietankę bardzo dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodać cukier, serek
labneh lub mascarpone, sok cytrynowy do smaku i zmiksować na jednolity
krem.
Krem czekoladowy:
- 250ml śmietanki 30%
- 100g mascarpone
- 100g czekolady gorzkiej albo deserowej
Czekoladę posiekać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż
czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej
wstawić na noc do lodówki).
Śmietankę i mascarpone wymieszać, ubić mikserem. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.
Żelka owocowa:
- 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja)
- 3 łyżki galaretki gruszkowej
Dno tortownicy (18cm) wyłożyć folią spożywczą (galaretka ma być mniejsza, niż tort). Gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu aż puszczą sok i będą
miękkie. Wsypać galaretkę, wymieszać,
żeby galaretka się rozpuściła. 2-3 łyżki gruszek odłożyć (przydadzą się do kremu), resztę zblendować. Ostudzić, wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki by stężała.
Kandyzowane plastry gruszki: gruszkę, która powinna być dość twarda,
pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw
albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć na
blasze (wyłożonej papierem lub silikonową matą), wstawić do nagrzanego
piekarnika (170stC). Piec ok 5 minut, odwrócić na drugą stronę, piec
jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko
się złocić. Pasterki gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub
na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia.
Składanie tortu:
Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć likierem lub mocną herbatą, zapiąć obręcz. Na ciasto wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu i kawałki gruszek, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i zrobić z kremu niewysoki rant, położyć żelkę gruszkową, posmarować resztą czekoladowego kremu. Przykryć trzecim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem. Wierzch i boki posmarować resztą kremu śmietankowego. Tort polać polewą, udekorować wg uznania kandyzowanymi gruszkami, kremem czekoladowym, kulkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
niezwykle elegancki!
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie, piękna dekoracja ��, a smak musi uzależniać ;). Uwielbiam gruszki, więc to coś dla mnie, zbliża się impreza rodzinna i to będzie idealny dodatek do kawy :) Jeśli lubisz gruszki to polecam Ci flan z gruszkami https://sprawdzonakuchnia.pl/flan-gruszkami/ jest bardzo smaczny. Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńTort przepyszny, sama zrobilam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za zaufanie:)
UsuńMam pytanie, jakie gruszki włożyć do kremu śmietanowo-serowego ( surowe czy poddane obróbce termicznej )
OdpowiedzUsuńGruszki dodaję lekko podgotowane. Tak jak napisane - "Gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu aż puszczą sok i będą miękkie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. 2-3 łyżki gruszek odłożyć". I te gruszki po ostudzeniu dodaję do kremu.
UsuńDziękuję bardzo, właśnie upiekłam biszkopt. Składać będę kolejnego dnia. Pozdrawiam.
Usuń