Kolejna klasyka gruzińskiej kuchni. Tymi roladkami z bakłażana z orzechami zajadałam się w Gruzji. Podawane były na przystawkę, ale są bardzo sycące, więc mnie wystarczały za cały posiłek. Do ich przygotowania lepiej wybrać podłużne i nie grube bakłażany, żeby roladki były podobnej wielkości. Plastry bakłażanów można usmażyć na grillowej patelni, na grillu lub na zwykłej patelni albo upiec w piekarniku. Ja wybrałam pieczone, bo ten sposób jest najmniej czaso- i pracochłonny.
Roladki z bakłażana z orzechami przed podaniem są posypywane ziarnami granatu albo polewane syropem z grantu. Niestety granaty, które są sprzedawane w naszych sklepach, są za słodkie. Kaukaskie odmiany tego owocu mają wyrazisty słodko-kwaśny smak, dzięki czemu potrawa zyskuje ciekawą smakową nutę. Ale nawet bez granatu smakowały wybornie. Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy z bakłażanami:
- Zapiekanka z bakłażana
- Faszerowane bakłażany
- Ajvar
- Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami
- Kawior z bakłażana
- Bakłażan z pomidorami i jajkiem
Roladki z bakłażana z orzechami
Składniki:
- 3-4 bakłażany (1kg, najlepiej cienkie podłużne)
- 200g orzechów włoskich (jasnych, w miarę możliwości obrać ze skorek)
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy:
- 1,5 łyżeczki uccho sunęli (kozieradka błękitna)
- 1,5 łyżeczki imeretyńskiego szafranu (płatków aksamitek)
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka papryki
- 3 łyżki octu winnego
- olej
- sól
- pół pęczka natki kolendry lub pietruszki
- opcjonalnie: ostra papryka
- ziarna granatu do posypania
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 0,7mm. Lekko posolić i pozostawić na 15 minut. Następnie delikatnie odcisnąć (składając po kilka plastrów, żeby się nie połamały) albo osączyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą pędzelka posmarować olejem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 200stC (grzanie góra-dół).
super przekąska!
OdpowiedzUsuńOch, jak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń