Znacie moją słabość do wszelakich serników, czy to królewskiego, czy syrników z patelni. Zapiekanka twarogowa też zalicza się do zacnego sernikowego grona. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, a smakuje wybornie. Nie jest specjalnie słodka, można ją podać z owocami, dżemem, sosem czekoladowym miodem albo jak kiedyś u nas w przedszkolu - z kleksem kwaśnej śmietany. Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, podwieczorek lub nawet kolację;)
Polecam także inne przepisy na szybkie dania z twarogu:
- Zapiekanka twarogowa z gruszką
- Zapiekanka twarogowa z jabłkami
- Syrniki owsiane
- Syrniki z mąką ryżową
- Syrniki z czekoladowym nadzieniem
- Syrniki z mascarpone
- Syrniki bananowe
- Syrniki z patelni
Twarogowa zapiekanka z kaszą manną
Składniki:
200ml śmietany 18%
100ml mleka
500g twarogu
60g kaszy manny
70g cukru
3 jajka
szczypta soli
Opcjonalnie - garść rodzynków (namoczyć w gorącej wodzie na 15 minut, następie odcedzić)
Śmietanę wymieszać ze mlekiem i kaszą manną, odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem i solą na jasną masę. Twaróg przetrzeć przez sito lub zblendować. Twaróg zmiksować ze śmietaną, następnie delikatnie mieszając dodać jajka (oraz opcjonalnie - rodzynki). Masę przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie keksówka 10x25cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC (góra+dół oraz para lub naczynie z gorąca wodą. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w formie na ok godzinę.
Można podawać na ciepło lub na zimno, z dżemem, owocami, miodem...
Smacznego!
Nigdy nie robiłam takich zapiekanek.
OdpowiedzUsuń