poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Pieczony kalafior

 

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior


Lato to pora na kalafiora;) A u nas dziś na kolację będzie pieczony kalafior z sosem jogurtowym. Danie z kategorii proste a dobre. Taki pieczony kalafior pasuje również jako dodatek do mięsa lub makaronu. A jeśli wolicie bliskowschodnie smaki, możecie podać go z sosem z tahiny. Polecam!

Polecam również inne przepisy z kalafiorem:

Pieczony kalafior

Składniki:

  • kalafior
  • sól
  • pieprz
  • wędzona słodka papryka
  • czosnek
  • tymianek
  • oliwa

sos z tahiny:
2 kopiaste łyżki tahiny
3 łyżki zimnej wody
sok z ćwiartki cytryny
½ łyżeczki mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
sól i czarny pieprz

Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej się wody, gotować 2-3 minuty, wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować oliwą, posypać mieszanką przypraw. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z parą 20-30 minut (na dno piekarnika wstawiam naczynie z gorącą wodą). 

Przygotować sos: wymieszać tahinę, wodę i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać odrobinę wody.

Smacznego! 


Pieczony kalafior


4 komentarze:

Drukuj