Lato to pora na kalafiora;) A u nas dziś na kolację będzie pieczony kalafior z sosem jogurtowym. Danie z kategorii proste a dobre. Taki pieczony kalafior pasuje również jako dodatek do mięsa lub makaronu. A jeśli wolicie bliskowschodnie smaki, możecie podać go z sosem z tahiny. Polecam!
Polecam również inne przepisy z kalafiorem:
Pieczony kalafior
Składniki:
- kalafior
- sól
- pieprz
- wędzona słodka papryka
- czosnek
- tymianek
- oliwa
sos z tahiny:
2 kopiaste łyżki tahiny
3 łyżki zimnej wody
sok z ćwiartki cytryny
½ łyżeczki mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
sól i czarny pieprz
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej się wody, gotować 2-3 minuty, wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować oliwą, posypać mieszanką przypraw. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z parą 20-30 minut (na dno piekarnika wstawiam naczynie z gorącą wodą).
Przygotować sos: wymieszać tahinę, wodę i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać odrobinę wody.
Smacznego!
bardzo lubię pieczonego kalafiora z masłem orzechowym:)
OdpowiedzUsuńTaki nieco orientalny :-) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńMniam! Muszę to sobie kiedyś przyrządzić :D
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń