Pierogi z bobem robiłam jeszcze w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam z publikacją, było już po sezonie. Dlatego teraz spieszę od razu podzielić się nim od razu, póki bób dopiero wchodzi na salony, wróć - na stoły:)
Pierogi z bobem
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki + do podsypywania
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
nadzienie:
- 0,5 kg bobu
- 100g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy lub oleju
- do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć. Połowę cebuli odłożyć na okrasę, resztę przełożyć do bobu. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, smażyć mieszając, aż boczek również się zrumieni. Dodać do bobu, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem, z listkami szałwii albo zrumieniona bułką tartą.
Smacznego!
Nie przepadam za bobem, ale te pierogi są obłędne. Robimy je trzeci dzień z rzędu ;-) i nie możemy nimi najeść. Mniami! Jako okrase używany zarumienionego i drobno pokrojonego boczku. Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń