Wróciłam! Pełna wrażeń i wspomnień, z bagażem pozytywnych emocji, nowych smaków i nawet z jednym kilogramem na minusie (mała rzecz,a cieszy:) Naprawdę nie wiem, jak to się stało, gdyż po kilku dniach czułam się jak jeden wielki chaczapuri.O gruzińskiej przygodzie opowiem Wam niebawem, a tymczasem zapraszam na coś lekkiego i mega pysznego - pieczone frytki z cukinii z parmezanem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się jako kolacja lub przystawka.
Polecam również inne przepisy na dania z cukinia:
- Gofry z cukinią i serem
- Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
- Placki cukiniowe z czarnuszką
- Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti
- Placki z cukinii z serem
- Zupa-krem z cukinii
- Leczo w słoikach na zimę
Pieczone frytki z cukinii w panierce
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia lub 2 mniejsze (młoda, bez ziarenek)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- szczypta wędzonej papryki
Cukinie umyć, ususzyć papierowym ręcznikiem, odkroić końce, pokroić w ok 10cm kawałki, a następnie w słupki o grubości ok 1,5cm lub ćwiartki, jeśli cukinia jest cienka.
Jajko rozmącić z papryką, solą i pieprzem. Bułkę i parmezan wymieszać. Kawałki cukinii zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce z serem, ułożyć na blasze. Piec ok 20 minut w temp 200stC (góra+dół lub termoobieg). Podawać z ulubionym sosem (np jogurtowym, czosnkowym, tzatziki).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz