poniedziałek, 19 lipca 2021

Pieczone frytki z cukinii w panierce

 

Pieczone frytki z cukinii w panierce


Wróciłam! Pełna wrażeń i wspomnień, z bagażem pozytywnych emocji, nowych smaków i nawet z jednym kilogramem na minusie (mała rzecz,a  cieszy:) Naprawdę nie wiem, jak to się stało, gdyż po kilku dniach czułam się jak jeden wielki chaczapuri.O gruzińskiej przygodzie opowiem Wam niebawem, a tymczasem zapraszam na coś lekkiego i mega pysznego - pieczone frytki z cukinii z parmezanem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się jako kolacja lub przystawka.

Polecam również inne przepisy na dania z cukinia: 

 Pieczone frytki z cukinii w panierce 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia lub 2 mniejsze (młoda, bez ziarenek)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta wędzonej papryki 

Cukinie umyć, ususzyć papierowym ręcznikiem, odkroić końce, pokroić w ok 10cm kawałki, a następnie w słupki o grubości ok 1,5cm lub ćwiartki, jeśli cukinia jest cienka.

Jajko rozmącić z papryką, solą i pieprzem. Bułkę i parmezan wymieszać. Kawałki cukinii zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce z serem, ułożyć na blasze. Piec ok 20 minut w temp 200stC (góra+dół lub termoobieg). Podawać z ulubionym sosem (np jogurtowym, czosnkowym, tzatziki).

Smacznego! 


Pieczone frytki z cukinii w panierce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj