Gotowi na upały? Zapas lodów w zamrażarce uzupełniony? A jeśli lody, to u mnie koniecznie pistacjowe. Zakupiłam nawet masło pistacjowe, żeby uzyskać ten właściwy smak. Przygotowanie domowych lodów nie jest trudne, jedynie czasochłonne, a specjalna maszynka bardzo ułatwia cały proces.
-
Lody bananowo-truskawkowe
- Melonowy sorbet
- Lody kawowe
- Lody bananowe z masłem orzechowym
- Lody jagodowe
- Granita pomarańczowo-jabłkowa z oxymelem
Domowe lody pistacjowe
Składniki:
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 200ml mleka
- 3 żółtka
- 50g cukru
- 3 łyżki pasty pistacjowej (masła)
- opcjonalnie: posiekane pistacje (najlepiej niesolone)
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć na puch z cukrem w kąpieli wodnej, dodać gorące mleko.
Ciągle mieszać rózgą, aż powstanie puszysta masa. Uwaga: masy nie wolno doprowadzać
do wrzenia, inaczej masa się zetnie. Ostudzić, schłodzić w lodówce.
Masę jajeczną zmiksować z pastą pistacjową. Śmietankę ubić na sztywną pianę, połączyć z masą jajeczno-pistacjową, przełożyć do miski maszynki do lodów, miksować ok 30 minut.
Gotowe lody nałożyć do pojemnika, wstawić do zamrażarki na pół godziny.
Jeśli nie mamy maszynki, lody przekładamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki i co 30 minut miksujemy krótko, żeby równomiernie zastygły.
Smacznego!
ale pychota!
OdpowiedzUsuń