środa, 23 czerwca 2021

Tort waniliowo-truskawkowy

Tort waniliowo-truskawkowy
 
Tort waniliowo-truskawkowy




Polecam również inne przepisy na torty z kremem:

Wychodzę z założenia, że truskawek trzeba najeść się do woli póki są. Owszem, można je zamrozić, zrobić dżemy, ale jednak nie ma to jak świeże:) Dlatego przychodzę dziś z pomysłem na tort waniliowo-truskawkowy. Powiedziałabym nawet, że jest to bardziej torcik, nie tylko ze względu na jego rozmiar, ale też dlatego, że wyglądem nie przypomina on tych dostojnych eleganckich tortów z idealnie gładkim tynkiem. Jest taki uroczy, domowy, prosty w wykonaniu i myślę, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nigdy tortów nie piekli:) 

Do kremu wykorzystałam serek labneh, jeśli natomiast nie macie zrobionego serka, a czekanie na odcedzenie jogurtu nie wchodzi w grę, można śmiało użyć mascarpone. Do ubijania śmietanki nie dodaję żadnych fixów, żeby się ubiła musi być ona dobrze schłodzona, (min 12h w lodówce i 30minut w zamrażarce przed ubijaniem).

 Tort waniliowo-truskawkowy

Składniki:

biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/5 szklanki mąki minus 1 łyżka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej albo odrobina ziarenek z laski wanilii)
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 400ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200g serka labneh (może być inny serek śmietankowy (niesolony) lub mascarpone)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • sok z cytryny do smaku 
  • do nasączenia biszkoptu: sok z cytryny + woda (1/3 szklanki płynu)

frużelina:

  • 500g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny 

 

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na lekką pianę, dalej ubijać dosypując po łyżce cukru razem z cukrem waniliowym, a następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Powstanie puszysta kremowa masa. Wsypać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną (i proszkiem, jeśli go dodajemy), delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Wlać olej i jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC (góra+dół). (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odkroić od boków formy, wyjąć z formy, położyć dnem do góry, ostudzić, gdy będzie jeszcze ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie przekroić na 2 blaty.

Przygotować frużelinę: truskawki umyć, odszypułkować. 300g truskawek pokroić w ćwiartki lub na pół (w zależności od ich wielkości), włożyć do rondla, zasypać cukrem, Podgrzewać, aż się zagotują, puszczą sok i staną się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach wody, wlać do truskawek, szybko wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać, do jej rozpuszczenia. Frużelinę przykryć folią i pozostawić do ostudzenia.

Krem: śmietankę bardzo dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodać cukier, serek labneh lub mascarpone, sok cytrynowy do smaku i zmiksować na jednolity krem. 

Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć sokiem cytrynowym z wodą, posmarować cienką warstwą kremu, na brzegu wyłożyć krem formując rant. Na krem wyłożyć frużelinę (nie wychodząc poza rant), na nią 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Biszkopt również nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać. 

Pozostałym kremem posmarować boki tortu i udekorować wierzch (ja do kremu do dekoracji dodałam łyżkę frużeliny).
Resztę truskawek przekroić na pół i udekorować nimi tort. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej przykryć, żeby nie przesiąkł zapachami innych produktów).

Przechowywać w lodówce. 

Smacznego! 

 

Tort waniliowo-truskawkowy


Tort waniliowo-truskawkowy

2 komentarze:

Drukuj