Skoro jest szarlotka, to i rabarbarotka może być (trudne słowo, szczególnie dla dzieciaków;) Pod taką nazwą występuje u nas ciasto z rabarbarem i bezą. Piekę go podobnie jak niezawodny jabłecznik z bezą i orzechami, czyli kruchy spod, warstwa owocowa i delikatna bezowa pianka. Od razu po wyjęciu z piekarnika beza jest chrupiąca z wierzchu, natomiast następnego dnia pojawia się na niej złota rosa. Całość bardzo dobrze zgrana smakowo - kwaskowaty rabarbar, słodycz bezy. Można zaszaleć i dodać do rabarbaru truskawki... już czuję, że to będzie sztos! Na jednym kawałku się nie skończy, gwarantuję;)
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem- Sernik z rabarbarem
- Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)
- Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
- Racuchy z rabarbarem
- Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Odwrócone ciasto rabarbarowe
- Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym
- Tarta z rabarbarem
Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g miękkiego masła ( w temp. pokojowej)
4 żółtka (z dużych jajek)
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: łyżka śmietany
nadzienie:
0,5kg rabarbaru
1 duże jabłko
2-3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego (lub kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru waniliowego)
beza:
4 białka (z dużych jajek)
100g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto (powinno być miękkie), jeśli będzie zbyt twarde, można dodać łyżkę śmietany. Blaszkę (20x28cm lub tortownicę 26cm)
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, wstawić do
lodówki na godzinę.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 1cm. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i budyniem. Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć owoce, przykryć folią aluminiową, wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko.
Bezę wyłożyć na podpieczone owoce i piec jeszcze 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Gdy ciasto wystygnie, na bezie pojawia się złota rosa.
Smacznego!
jak ja kocham rabarbar!
OdpowiedzUsuńNazwa Twojego bloga mówi wszystko;)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń