Te miękkie i puszyste bułki do burgerów upiekłam z zastosowaniem metody tangzhong, polegającej na zaparzeniu części maki. Takie bułeczki świetnie nadają się nie tylko do burgerów, ale również sprawdzą się jako baza kanapek albo do twarożku lub dżemu na śniadanie na słodko.
Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo:
Domowe bułki do burgerów
Składniki (na 6-8 sztuk):
zaczyn tangzhong:
15g mąki
25ml wody
50ml mleka
ciasto:
cały zaczyn tanghzong
300g mąki (najlepiej luksusowej typ 550)
30g mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą)
30g cukru
1 jajko
1 żółtko
100ml mleka
10g świeżych drożdży
5g soli
50g masła
białko do posmarowania bułek
dodatkowo: mak, sezam do posypania
Przygotować zaczyn tangzhong: wodę i mleko wymieszać z mąką, podgrzewać,
mieszając, aż osiągnie 65stC. Jeśli nie mamy termometru, można ocenić po
tym, że masa będzie przypominać budyń. Zdjąć z ognia, przykryć i
odstawić do ostudzenia na min 30 minut (można na całą noc).
Do ostudzonego zaczynu tangzhong dodać drożdże, mleko, wymieszać. Jajko i żółtko utrzeć z
cukrem i solą, dodać do zaczynu. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie, miękkie
ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 90 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 kawałków, z każdego uformować kulkę, przykryć i odłożyć na 15 minut.
Każdą kulkę rozpłaszczyć, ciasto złożyć do środka, formując bułeczkę odpowiedniego rozmiaru (mają być nieco płaskie). Ułożyć na blasze. Przykryć i pozostawić
do napuszenia na ok 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200stC, na dnie umieścić nieduże naczynie z gorącą wodą.
Białko roztrzepać, posmarować bułeczki, posypać makiem lub sezamem.
Bułeczki wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
witaj!wspaniałe bułeczki mam prośbę może masz przepis na bułeczki z mąką orkiszową?
OdpowiedzUsuńDzień dobry:) Z mąką orkiszową nie piekłam jeszcze... ale wszystko przede mną:) Zainspirowałaś mnie, dziękuję!
UsuńUwielbiam burgery! Z pewnością wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuń