czwartek, 27 maja 2021

Czym kierować się przy wyborze serwisu obiadowego i zastawy stołowej?



 
Serwis obiadowy jest najważniejszym elementem zastawy stołowej. Na talerzach spożywamy bowiem swoje posiłki. Warto więc, żeby były one jak najbardziej wygodne. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić także na ich elegancję. W tym artykule zastanowimy się więc precyzyjnie czym kierować się przy zakupie serwisu obiadowego, jak i reszty zastawy stołowej. 

Prawidłem, którego powinniśmy się trzymać przy wyborze wspomnianych produktów będzie więc postawienie na jakość. Objawi się ona najlepiej właśnie w postaci dwóch, wymienionych we wstępie cech – czyli w funkcjonalności i elegancji – zarazem. Nic nie zagwarantuje nam ich bardziej, niż znana i doceniona marka. Jeśli więc skupimy się na serwisach obiadowych – to warte wyszczególnienia będą: Irena, Ćmielów, Jasło, Lublana i Festa Italia.

Wspomniani producenci odznaczają się wysoką jakością, która to objawia się zarówno w elegancji, jak i w wygodzie ich użytkowania. Zażarta rywalizacja wymienionych marek ma dla klienta bardzo pozytywny skutek. Jest nim właśnie zagwarantowanie jakości, a więc estetyki i wytrzymałości – przy zachowaniu jak najniższej ceny. Warto więc być na bieżąco i przeglądać propozycje sprzedażowe sklepów internetowych oferujących interesujące nas firmy.



Serwis obiadowy PUNTINO FESTA ITALIA; źródło: Prymus AGD

Elegancja serwisu obiadowego i zastawy stołowej

Zarówno serwis obiadowy, jak i zastawa stołowa powinny być eleganckie. Siedząc przy pięknie przyozdobionym stole – znacznie lepiej się bowiem je. Warto więc zadać sobie pytanie jakie czynniki będą miały wpływ na wygląd naszego serwisu obiadowego i zastawy stołowej?

Na pierwszym miejscu plasować się tu będzie materiał wykonania. Może być on bardzo różny. Począwszy od najbardziej cenionej na rynku porcelany, poprzez fajans, kończąc na ceramice i barwionym szkle. Materiał wykonania w dużej mierze determinuje obecność takich elementów, jak zdobienia, czy wytłoczenia. Są bowiem one najbardziej kompatybilne z najbardziej pożądaną ceramiką.

Trzecim czynnikiem, który ma wpływ na estetykę jest także technologia i technika wykorzystana przy produkcji. Najbardziej ceniona jest porcelana o możliwie jak najcieńszych ściankach. Na wyróżnienie zasługuje tu ręczna technika jej wyrobu.

Dopasowanie serwisu obiadowego do zastawy stołowej

Często spotykanym w Polsce zachowaniem jest zbieranie – często nawet przez całe lata – najróżniejszych, niedopasowanych do siebie talerzy i sztućców. Efektem tego nasza kuchnia jest w stanie permanentnego nieporządku. Niemniej z oszczędności, bądź przyzwyczajenia wciąż się przy nim męczymy. O ileż nasze posiłki byłyby przyjemniejsze, gdybyśmy zamiast tego jeść je mogli z kompletu talerzy, który polubimy i który faktycznie będzie się nam podobać. Warto więc ułatwić sobie życie i wyrzucić zbędne elementy. Zastąpić je możemy jednolitym zestawem sztućców i talerzy.

Podsumowanie

Jak więc widzimy – zarówno całość zastawy stołowej, jak i jej najważniejszy element, czyli serwis obiadowy przed kupnem wymagają solidnego przemyślenia. Rozpatrzyć będziemy musieli szereg, często niezależnych od siebie kwestii. Jeśli więc potrzebować będziemy fachowego doradztwa skorzystajmy z chatu na jednym z popularnych i docenionych sklepów internetowych. Dobrym przykładem takiego jest Prymus AGD – lider tej branży.

 
*Artykuł sponsorowany

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj