Dawno nie miałam okazji zjeść czebureka. A taka mnie ochota naszła, że w końcu się zebrałam i zrobiłam;) Tradycyjne z mięsem oraz z warzywami i serem. Te ostatnie, wegetariańskie, nadziałam cukinią, papryką, cebulą, czosnkiem oraz serem. Podczas smażenia ser się rozpuszcza, a warzywa sprawiają, że czebureki są soczyste. Dostałam ostatnio komentarz, którego autor zachwala swoje czebureki robione z ciasta pierogowego. Co mogę powiedzieć? Nie idźcie tą drogą:) Ciasto na czebureki musi być specjalne, nie wystarczy jedynie zagnieść mąkę z wodą. Zresztą, mimo zaparzania mąki wodą, moje ciasto wcale nie jest jakoś specjalnie trudne czy czasochłonne, a w efekcie mam czebureki jak w karaimskiej knajpie na Krymie:) Nam najlepiej smakowały z jogurtowym sosem.
Polecam również przepisy na czebureki z mięsem:
Czebureki z warzywami i serem
Składniki (na 10 sztuk):
ciasto:
2 szklanki mąki
150ml wody
1 małe jajko
1 łyżka masła/oleju
0,5 łyżeczki soli
olej do smażenia (ok 0,5l)
nadzienie:
pół niedużej młodej cukinii (ok 150g)1 papryka
1 mała cebula (może być ze szczypiorem)
ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli (125g)
natka pietruszki
słodka czerwona papryka (u mnie wędzona)
sól
pieprz
Ciasto: wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić. Dodać jajko i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. paprykę w krótkie cienkie paski. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa i ser wymieszać, doprawić.
Ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować kulki. Każdą kulkę
rozwałkować na kształt koła o grubości
ok. 1-2mm. Na połowę koła wyłożyć nadzienie płaską warstwą, przykryć
drugą połową ciasta, dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.
W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej (2-3cm), wkładać
czebureki, smażyć z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu
na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na gorąco.
Podawać z ketchupem, sosem.
Smacznego:)
ale pychota! moje smaki!
OdpowiedzUsuń