Zainspirował mnie przepis Yotama Ottolenghi na pieczony ryż z pomidorami i cynamonem. A ponieważ cynamon kojarzy się mi bardziej z szarlotką czy bułeczkami, niż z pomidorami, postanowiłam nieco pokombinować z jego ilością. U nas taki zapiekany ryż z pomidorami posłużył za dodatek do szaszłyków z indyka... a może to szaszłyki były dodatkiem do ryżu?
Polecam również inne przepisy na dania z ryżem:
- Pilaw z kurczakiem
- Pilaw prawie uzbecki
- Risotto z borowikami i szałwią
- Chłopskie kaszotto
- Pęczotto z grzybami i boczkiem
- Risotto ze szpinakiem
- Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami
Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka
Składniki (na 4 porcje):
- 250g ryżu basmati lub jaśminowego
- 3 szalotki
- 400g pomidorków koktajlowych
- pół papryki
- 4-5 ząbków czosnku
- kawałek kory cynamonu (5cm)
- 4 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
- sól
- pieprz
- ulubione zioła (u mnie rozmaryn, cząber)
- 300g filetu z indyka
- 2 szalotki lub cebuli
- pół papryki
- cukinia
- przyprawa do szaszłyków (albo czerwona papryka, tymianek, gorczyca, sól, pieprz)
- oliwa
Przygotowanie szaszłyków: mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), obtoczyć w przyprawach i oliwie. Cukinię pokroić w krążki 1cm, cebulę pokroić w krążki 0,5cm, paprykę pokroić w kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i warzywa, odstawić na godzinę.
Przygotowanie ryżu: piekarnik nagrzać do 200stC. Szalotkę pokroić w krążki 1cm, paprykę pokroić w większe kawałki. Cynamon przekroić wzdłuż na pół. Warzywa wymieszać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (20x30cm), oprószyć solą, dodać zioła i cynamon, polać oliwą. Zapiekać 30 minut w temp. 180stC (termoobieg lub góra+dół).
Następnie naczynie wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 220stC. Na warzywach równomiernie rozsypać ryż, zalać wrzącą wodą (500ml), oprószyć solą i pieprzem. Przykryć szczelnie (folią aluminiową błyszczącą strona do środka i/lub przykrywką), wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200stC aż ryż będzie prawie gotowy. Wyjąć z piekarnika, pozostawić przykryte na 10 minut. Następnie wymieszać, posypać posiekaną natką i podawać.
Razem z ryżem w piekarniku upiec szaszłyki. Ułożyć je na blasze, wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 200stC.
Smacznego!
pychota!
OdpowiedzUsuń